Μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς στο επίκεντρο συνάντησης του Μ. Βορίδη με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (audio)

Μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς στο επίκεντρο  συνάντησης του Μ. Βορίδη με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (audio)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της χώρας συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα του ελαιολάδου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η τυποποίηση και η εμπορευσιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή επισημάνθηκε η ανάγκη:

๏ Να επανεξεταστεί, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος, ο τρόπος που διεξάγεται η δακοκτονία.
๏ Να επανεξεταστεί το καθεστώς ασφάλισης των ελαιοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της εισφοράς των ελαιοπαραγωγών.
๏ Να ενισχυθούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ οι οποίοι διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των διακινούμενων ελαιολάδων με υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
๏ Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης και μαύρης διακίνησης ελαιολάδου κυρίως με τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασταυρωτικών ελέγχων.
๏ Να εξεταστεί η δυνατότητα χορηγήσεως κινήτρων για συγχωνεύσεις τόσο των συνεταιρισμών όσο και των τυποποιητικών μονάδων.

๏ Να συνεχίσουν και να διευρυνθούν τα προγράμματα προώθησης του ελαιολάδου.


Τραγική η πορεία παραγωγής και διάθεσης του κρητικού ελαιόλαδου

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμος Κρήτης, Δρ. Νίκος Μιχελάκης, χαρακτήρισε τραγική την εικόνα της παραγωγής αλλά και της διάθεσης, ειδικά του κρητικού ελαιόλαδου, ενώ ανέπτυξε τις προτάσεις του για μια σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν πραγματικά τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2QbIlq0
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη