Φίλιππος Πετσάλνικος: Η πορεία του από το Μαυροχώρι Καστοριάς ως το ελληνικό κοινοβούλιο

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαρτίου του 2020, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από λευχαιμία και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και κατέληξε. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Ήταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 1985 έως το 2012 και διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από το 2009 έως το 2012.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Νομικά και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία. Για να εξασφαλίζει πόρους για τις σπουδές του, εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια. Κατά τη διαμονή του στη Γερμανία ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα. Παντρεύτηκε με τη Μαριέλε Μπίντεχντικ και απέκτησαν τρία παιδιά. Στις 2 Απριλίου 2009 τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό της Αξίας με Αστέρα του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την «εξαιρετική προσφορά του στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Η πορεία του στο ΠΑΣΟΚ

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974, συμμετείχε σε διάφορα όργανα του Κινήματος (Γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης, του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού). Εκλέχθηκε το 1994 στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ήταν βουλευτής Καστοριάς μέχρι το 2012. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Πριν τις εκλογές Ιουνίου 2012 ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Καστοριάς. Είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υφυπουργός Πολιτισμού, Υφυπουργός Παιδείας, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας. Εκλέχθηκε το Μάρτιο του 2004 Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007. Στις 15-10-2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Τον Νοέμβριο του 2011, προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση του Πρωθυπουργού για την υπό σχηματισμό μεταβατική κυβέρνηση. Η υποψηφιότητά του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ως απολύτως ελεγχόμενη από τον Γιώργο Παπανδρέου και τελικώς αποσύρθηκε. Στις επόμενες εκλογές του 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.via Press24.gr https://ift.tt/38JRrAF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.