Χρονολόγιο της Επανάστασης

Της Λουκίας Δρούλια
«Ο λόρδος Μπάυρον». Πριν από την ενεργή συμμετοχή του στο φιλελληνικό κίνημα το 1823, ο Άγγλος ποιητής Μπάιρον (1788 - 1824), άσκησε με το έργο του αποφασιστική επίδραση στους καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας, υπέρ της ελληνικής υπόθεσης. Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι, αύξησε το θαυμασμό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τον ρομαντικό αυτόν φιλέλληνα (Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι).

1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπασπιστής του τσάρου Αλεξάνδρου Α’, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, φθάνει στο Ιάσιο όπου ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος προσχωρεί στο κίνημά του και του παραδίνει την πόλη. Ο Υψηλάντης καλεί σε επανάσταση με προκηρύξεις και συστήνει τον Ιερό Λόχο. Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε' τον αφορίζει. Εξέγερση στην Πελοπόννησο και τα νησιά (Μάρτιος - Απρίλιος). Ο Αλ. Υψηλάντης φθάνει στο Βουκουρέστι. Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και των μελών της I. Συνόδου. Αποκεφαλισμός του Μεγάλου Διερμηνέα Κωνσταντίνου Μουρούζη και του Δραγουμάνου του Στόλου Νικολάου Μουρούζη στην Κωνσταντινούπολη. Θανάτωση του Αθανασίου Διάκου στη Φθιώτιδα. Μάχη του Βαλτετσίου (14 - 15 Μαΐου). Συνέλευση των Καλτετζών (7 Ιουνίου). Μάχη του Δραγατσανίου (19 Ιουνίου). Ο Δημήτριος Υψηλάντης φθάνει στα Βέρβαινα. Εγκατάσταση τυπογραφείου στην Καλαμάτα που εκδίδει τις πρώτες επαναστατικές προκηρύξεις και την εφημερίδα Σάλπιγξ Ελληνική. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος πηγαίνει στο Μεσολόγγι. Άλωση της Τριπολιτζάς (5 Οκτ.). Αποτυχία της επανάστασης στη Χαλκιδική. Αρχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα οι φιλέλληνες εθελοντές (περίπου 1.200 έλαβαν μέρος στον πόλεμο της ελληνικής ανεξαρτησίας).

Ο Αδ. Κοραής εκδίδει στο Παρίσι τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στη σειρά της «Ελληνικής Βιβλιοθήκης». Προτάσσει τα περίφημα για τη δημοκρατική και κοινωνική προβληματική που περιέχουν «Προλεγόμενα», αναφερόμενος ταυτόχρονα στον ελληνικό αγώνα και ενθαρρύνοντας τους αγωνιζόμενους για την ελευθερία τους ομογενείς του. Επανεκδίδει επίσης το Σάλπισμα Πολεμιστήριον (1801) με τη γαλλική μετάφραση του Guerrier de Dumast.

Συνέδριο του Laybach (12 Ιαν - 12 Μαι). Πρωτοβουλίες του Μέτερνιχ να διασφαλιστεί η καταστολή της επανάστασης στη Νεάπολη της Ιταλίας. Η είδηση της ελληνικής εξέγερσης γίνεται δεκτή με δυσαρέσκεια. Ο τσάρος αποκηρύσσει το επαναστατικό κίνημα του Αλ. Υψηλάντη. Θάνατος του Ναπολέοντα (5 Μαΐου). Σχηματισμός υπερσυντηρητικής κυβέρνησης στη Γαλλία με πρωθυπουργό τον Villele. Κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ο Γερμανός καθηγητής W.T. Krug συνθέτει το φιλελληνικό του έργο Griechenlands Wiedergeburt (Η Αναγέννηση της Ελλάδος, Μάιος). Ιδρυση Φιλελληνικών κομιτάτων στην Ελβετία και τη Γερμανία. W. Muller, Lieder den Gricchen (Τραγούδια των Ελλήνων). Ίδρυση της Εταιρείας της Χριστιανικής Ηθικής (Societe de la Morale chretienne), στο Παρίσι. Έκδοση του περιοδικού Antologia στη Φλωρεντία από τον J.P. Vieusseux· περιέχει πολλά άρθρα σχετικά με τους Ελληνες. Εκδίδεται η Messenienne, sur la liberte de la Grece (Μεσσηνιακή ωδή για την ελευθερία της Ελλάδας), που αποδίδεται στον Casimir Delavigne. Ο Άγγλος ποιητής Ρ.Β. Shelley στην Πίζα, αφιερώνει το ποίημά του Hellas στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο (1 Νοεμ.).

1822

Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Οι επαναστατημένοι Ελληνες διακηρύσσουν την ανεξαρτησία του «ελληνικού έθνους» και ψηφίζουν το Προσωρινόν Πολίτευμα της Επίδαυρου, θεμελιωμένο σε δημοκρατικές αρχές. Δολοφονία του Αλή πασά των Ιωαννίνων από τους Τούρκους. Επανάσταση στην Ανατολική Μακεδονία. Σφαγές της Χίου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα στη Χίο. Μάχη του Πέτα, με συμμετοχή φιλελλήνων εθελοντών. Ηττα του Δράμαλη στα Δερβενάκια από τα στρατεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Οι Ελληνες απευθύνονται «προς τους χριστιανούς μονάρχες της Ευρώπης που συνεδριάζουν στη Βερόνα». Οι απεσταλμένοι τους δεν γίνονται δεκτοί στο συνέδριο· το ελληνικό ζήτημα θάβεται από τη διεθνή διπλωματία.

Υπόμνημα του μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιου στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Nesselrode, με τίτλο Grece, Causes de sa revolution et de son etat acgtuel. Ελλάς, αίτια της επαναστάσεως και της παρούσης καταστάσεώς της).

Επιστολή του προέδρου της Αϊτής J. - P. Boyer, με την οποία αναγνωρίζει την ελληνική ανεξαρτησία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Monroe, αναφέρεται στον ελληνικό ξεσηκωμό. Αυτοκτονία του Αγγλου υπουργού Εξωτερικών Castlereagh. Τον διαδέχεται ο George Canning. Λόρδος Erskine, A Letter to the earl of Liverpool, on the Subject of the Greeks (Επιστολή στον κόμη Λίβερπουλ σχετικά με τους Ελληνες). C. Delavigne, Nouvelles Messeniennes (Νέες Μεσσηνιακές Ωδές).

1823

Η ελληνική κυβέρνηση εδρεύει στο Ναύπλιο. Η Β' Εθνοσυνέλευση ψηφίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος της Επιδαύρου και εισάγει προοδευτικά άρθρα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου κ.ά. Αφιξη του λόρδου Μπάυρον στην Κεφαλλονιά. Μετάβαση στο Λονδίνο των Ελλήνων απεσταλμένων I. Ορλάνδου και Α. Λουριώτη, προκειμένου να διαπραγματευτούν δημόσιο δανεισμό. Ο Edward Blaquiere παρουσιάζει στην ελληνική Εθνοσυνέλευση τις «παρατηρήσεις» του J. Bentham σχετικά με το κείμενο του ελληνικού συντάγματος.

Ο Διονύσιος Σολωμός συνθέτει τον Υμνον εις την Ελευθερίαν (εκδίδεται το 1825).

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τους Ελληνες ως εμπολέμους με τους Τούρκους. Διακήρυξη του «δόγματος Monroe» και φιλελληνικό μήνυμα του προέδρου Monroe. Θάνατος του πάπα Πίου Ζ’. Ιδρύεται η Φιλελληνική Εταιρεία του Λονδίνου (London Greek Committee). Ε. Blaquiere, Report on the Present State of the Greek Confederation. (Έκθεση για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας). Ιδρύονται στο Παρίσι η Ελληνική Επιτροπή (Comite grec) στα πλαίσια της Εταιρείας της Χριστιανικής ηθικής (Societe de la Morale Chretienne), η 1η φιλελληνική επιτροπή της Μασσαλίας και οι φιλελληνικές επιτροπές των Ηνωμένων Πολιτειών.

1824

Ο Λόρδος Μπάιρον φθάνει στο Μεσολόγγι. Α' εμφύλιος πόλεμος (ο Κολοκοτρώνης και οι στρατιωτικοί αρχηγοί της Πελοποννήσου εναντίον των προσκειμένων στρατευμάτων στον Αλ. Μαυροκορδάτο με τον οποίο έχουν συμμαχήσει οι πολιτικοί αρχηγοί της Πελοποννήσου και των νησιών). Κατάληψη της Κρήτης από τον αιγυπτιακό στόλο. Θάνατος του λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι. Τον επικήδειο εκφωνεί ο Σπυρίδων Τρικούπης. Φθάνει στη Ζάκυνθο το πρώτο δάνειο. Καταστροφή της Κάσου. Τέλος του Α’ εμφυλίου πολέμου. Καταστροφή των Ψαρών. Ναυμαχία του Γέροντα. Β' εμφύλιος πόλεμος (αντιπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών της Πελοποννήσου εναντίον των Υδραίων και Σπετσιωτών, που υποστηρίζονται από τους στρατιωτικούς της Ρούμελης).

O Δ. Σολωμός συνθέτει τον Λυρικόν ποίημα εις τον θάνατο του Λορδ. Μπάιρον. Α. Κάλβος, Η πατριωτική λύρα της Ελλάδας (Παρίσι μετάφραση στα γαλλικά από τον Stanislas Julien). Εκδίδονται οι εφημερίδες Ελληνικά Χρονικά στο Μεσολόγγι από τον J. - J. Meyer ( - 1826). Ο Φίλος του Νόμου στην Υδρα ( - 1827) από τον Ιωσήφ Κιάππε, η Εφημερίς των Αθηνών από τον Γ. Φύλλα ( - 1826) και ο Telegrafo Greco στο Μεσολόγγι με τις φροντίδες του Μπάιρον και του Ιταλού φιλέλληνα κόμη Ρ. Gamba. Εγκαινιάζεται στο ανάκτορο της Κυβερνήσεως η Ιόνιος Ακαδημία που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα, χάρη στις προσπάθειες του φιλέλληνα ελληνιστή Frederick North, λόρδου Guilford.

Συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για το ελληνικό ζήτημα. Λόγος του Daniel Webster (19 lav.). Πρωτόκολλο της Πετρούπολης σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Ο Μοχάμεντ Αλι της Αιγύπτου αναλαμβάνει την καταστολή της ελληνικής εξέγερσης. Ο Chateaubriand περνά στην αντιπολίτευση· τον ακολουθούν οι εφημερίδες Journal des Debats και Quotidienne. Ο Κάρολος Γ διαδέχεται τον Λουδοβίκο ΙΗ’ ως βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Delacroix ζωγραφίζει τον πίνακα Massacres de Scio (Σφαγές της Χίου). F. Pouqueville, Histoire de la Regeneration de la Grece (Ιστορία της αναγεννηθείσης Ελλάδος). Claude Fauriel, Chants populaires de la Grece moderne (Δημώδη άσματα της νεωτέρας Ελλάδος), 2 τ.

1825: Φυλάκιση του στρατηγού Κολοκοτρώνη. Ο Ιμπραήμ πασάς με τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα αποβιβάζονται και εισβάλλουν στην Πελοπόννησο. Καταστροφή της Σφακτηρίας· θάνατος του Ιταλού φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα. Αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη. Θάνατος του Παπαφλέσσα στη μάχη στο Μανιάκι. Το δεύτερο δάνειο φθάνει στο Ναύπλιο. Θάνατος του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Οι Ελληνες ζητούν την αγγλική «προστασία» την οποία αρνείταιη βρετανική κυβέρνηση.

Εκδίδεται η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος. Ο Υμνος εις την Ελευθερίαν του Δ. Σολωμού μεταφράζεται στα γαλλικά και τα αγγλικά.

Ο J. Quincey Adams, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύεται στο Παρίσι η «Φιλανθρωπική Εταιρεία υπέρ των Ελλήνων», γνωστή ως Comite philhellenique de Paris. Ιδρύονται η δεύτερη Φιλελληνική επιτροπή της Μασσαλίας και η δεύτερη Φιλελληνική επιτροπή της Γενεύης. F.R. Chateaubriand. Note sur la Grece. (Υπόμνημα περί της Ελλάδος). Vilemain, Lascaris ou les Crecs du XVe s. (Λάσκαρις ή οι Ελληνες του ΙΕ’αι.).

1826

Εθνοσυνέλευση (Νέα Επίδαυρος): λόγω της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι επαναστατήσαντες Ελληνες, αποφασίζεται να αλλάξει το σύστημα και η διακυβέρνηση ανατίθεται σε μια ολιγομελή και ευέλικτη επιτροπή. «Εξοδος» του Μεσολογγίου και επακόλουθη πτώση του στα χέρια των Τούρκων. Συνάντηση του Κιουταχή πασά με τον στρατηγό Καραϊσκάκη επί της ναυαρχίδας του de Rigny, στον Πειραιά. Αφιξη στην Ελλάδα του πρώτου ατμοκίνητου ελληνικού πολεμικού πλοίου «Καρτερία» με κυβερνήτη τον Αγγλο πλοίαρχο F.A. Hastings. Θάνατος του σταρτηγού Γκούρα στην Ακρόπολη. Μάχη της Αράχωβας. Ο Γάλλος φιλέλληνας Ch.N. Fabvier (Φαβιέρος) στην Ακρόπολη (πολιορκία των Αθηνών, 26 Αυγούστου - 5 Ιουνίου). Διαμάχες σχετικά με τις φρεγάτες που είχαν παραγγείλει οι Ελληνες στις Ην. Πολιτείας της Αμερικής.

Αγγλορωσικό πρωτόκολλο της Πετρούπολης σχετικά με την Ελλάδα. Ρωσικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία σχετικά με τη Σερβία και τις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Με διά ταγμα του σουλτάνου Μαχμούτ Β’ διαλύεται το σώμα των γενιτσάρων. Σφαγές γενιτσάρων. Ρωσοτουρκική συνθήκη του Ackermann. Η Εταιρία Χριστιανικής Ηθικής στο Παρίσι ιδρύει Επιτροπή εκδόσεων υπέρ των Ελλήνων. Documents relatifs a Γ etat present de la Grece (Paris, 18 - 26 - 1829). 0 Delacroix στέλνει τέσσερις πίνακες με φιλελληνικό θέμα στην αίθουσα τέχνης Lebrun. Ιδρύεται Φιλελληνική επιτροπή στη Στοκχόλμη.

1827

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας. Η Γ Εθνοσυνέλευση, η οποία συνεχίζει τις εργασίες της στην Τροιζήνα, ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Ο Αγγλος στρατηγός R. Church ορίζεται επικεφαλής του ελληνικού στρατού και ο λόρδος Cochrane επικεφαλής του ελληνικού στόλου. Μάχη του Φαλήρου. Θάνατος του στρατηγού Καραϊσκάκη. Παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους. Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό προξενείο, στη Μάλτα. Ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτ.). Εκστρατεία του Φαβιέρου στη Χίο (Οκτ. - Δεκ.).

Εκδίδεται η Ανεξάρτητος Εφημερίς στην Υδρα και την Αίγινα (1828). Ο I. Ρίζος Βερουλός εκδίδει στα γαλλικά, στη Γενεύη, το έργο του Cours de litterature grecque moderne. Στο πλαίσιο του φιλελληνικού ρεύματος το έργο μεταφράζεται στα γερμανικά (Mainz) και στα ολλανδικά (Χάγη - Άμστερνταμ, 1829).

Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ Ρωσίας, Γαλλίας και Αγγλίας σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας. Θάνατος του G. Canning. 0 Σουλτάνος αρνείται να δεχτεί τους όρους της συνθήκης του Λονδίνου. Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με την Πύλη.

Οι πληρεξούσιοι των Δυνάμεων φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη. Εξι φορτία με προμήθειες αποστέλλονται από τις φιλελληνικές επιτροπές των Ην. Πολιτειών.
«Ο θάνατος του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε». Ελαιογραφία του Ουγκ Φουρό (1803-1873). Το έργο είναι εμπνευσμένο από την «Histroire de la regeneration de la Grece» (Ιστορία της αναγέννησης της Ελλάδας), όπου ο Φρανσουά Πουκε-βίλ περιγράφει ως εξής τη σκηνή του απαγχονισμού: «ο Πατριάρχης συνελήφθη, ενώ φορούσε τα αρχιερατικά του άμφια. Τον έσυραν, του φόρεσαν τη μοιραία θηλειά στο λαιμό και τον κρέμασαν στην πόρτα του Πατριαρχείου, κάτω από τις επευφημίες ενός εξαγριωμένου όχλου που βλασφημούσε τον Χριστό» (Δημαρχείο του Auray).

1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας φθάνει στο Ναύπλιο (6 Ιαν.). Για να αντιμετωπίσει την αναρχία που επικρατεί, οργανώνει ένα συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης και δημιουργεί ένα νέο κυβερνητικό όργανο, το Πανελλήνιον, χωρίς να συγκαλέσει την Εθνοσυνέλευση. Διαπραγματεύσεις με τους πληρεξούσιους των Δυνάμεων σχετικά με τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πεθαίνει στο Μόχατς. Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη (Stangford Canning, Guilleminot και Ribeaupierre) συνεδριάζουν στον Πόρο.

I. Ρίζος Νερουλός, Histoire moderne de la Grece, (Νεώτερη ιστορία της Ελλάδος), Γενεύη, (γερμανική μτφρ., Λειψία 1830).

Στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου (4/16 Νοεμβρίου) ορίζεται η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο. Οι Δυνάμεις θέτουν υπό την προστασία τους τον Μόριά και τις Κυκλάδες. Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, υπό την αρχηγία του στρατηγού Μαιζών, φθάνει στην Πελοπόννησο για να εκδιώξει τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πασά. Ξεσπάει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Δύο φορτία με προμήθειες αποστέλλονται από τις φιλελληνικές επιτροπές των Ην. Πολιτειών στην Πελοπόννησο G. Th. Reinagle, Illustrations of the Battle of Navarin (Εικόνες από τη ναυαρχία του Ναυαρίνου), Λονδίνο.

1829

Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, η οποία ουσιαστικά επικυρώνει τα νομοσχέδια που προτείνει ο κυβερνήτης. Δυσαρέσκεια και αντιπολίτευση προς το καθεστώς Καποδίστρια. Τελευταία μάχη της Επανάστασης στην Πέτρα Βοιωτίας.

Πρωτόκολλο του Λονδ(10/22 Μαρτίου), βελτιώσεις στο πρωτόκολλο του Νοεμβρίου 1828 Ρωσοτουρκική συνθήκη Ανδριανούπολης: οι Τούρκοι αποδέχονται τους όρους της Ιουλιανής συνθήκης (1827) και του πρωτοκόλλου του Μαρτίου 1829. Γαλλική επιστημονική αποστολή στον Μόριά. V. Hugo, Les Orientales. Ιδρύεται στο Παρίσι η Societe hellenique (Ελληνική επιτροπή) για τη διάδοση των «φώτων» στην Ελλάδα.

1830

Επαναστατικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο ναύαρχος Μιαούλης αντιτίθεται στη διακυβέρνηση Καποδίστρια και πυρπολεί τον ελληνικό στόλο στο λιμάνι του Πόρου.

Οι Φαναριώτες λόγιοι στην Αθήνα. Αρχίζει η αποκαλούμενη περίοδος του ελληνικού ρομαντισμού (1880) και της Αθηναϊκής σχολής.

Πρωτόκολλο του Λονδίνου (3 Φε - βρ.) που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας και καθορίζει τα σύνορά της. Οι Δυνάμεις επιλέγουν τον Λεοπόλδο του ΣαξΚομπούργκ ως ηγεμόνα - κυριάρχη της Ελλάδος. Ο Λεοπόλδος αρνείται το θρόνο. Φιλελεύθερη επανάσταση τον Ιούλιο στη Γαλλία. Στο θρόνο ανεβαίνει ο Λουδοβίκος - Φίλιππος Α\ P.J. Falmerayer, Geshichte der Halbinsel Morea. (Ιστορία της χερσονήσου του Μόριά). Edgar Quinet, De la Grece moderne et de ses rapports avec Γ antiquite (Για τη σύγχρονη Ελλάδα και τις σχέσεις της με την αρχαιότητα).
«Η τελευταία Μετάληψη των Μεσολογγιτών». Ελαιογραφία του Λουί Ζοζέφ Τουσέν Ροσινιόν (1781-1850). Ανάμεσα στις ηρωικές μορφές των πολιορκημένων, ο Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ. Κατά την Εξοδο ήταν ανάμεσα στους υπερασπιστές του Ανεμόμυλου και ανατίναξε τον μύλο, όπου ήταν οχυρωμένος μαζί με τους λιγοστούς συμπολεμιστές του. Τραυματισμένο θανάσιμα τον βρήκαν οι Τούρκοι και τον απαγχόνισαν στις 13 Απριλίου 1826 (Νέα Υόρκη, ιδιωτική συλλογή).

1831

Δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (9 Οκτ.). Επακολουθεί περίοδος αναρχίας.

Παναγιώτης Σούτσος, Ο Οδοιπόρος (ποίημα). Εκδίδεται στην Ύδρα η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Απόλλων.

Η βελγική Βουλή ανακηρύσσει τον Λεοπόλδο του ΣαξΚομπούργκ βασιλιά των Βέλγων (1865). Th. Kind, Beitrage zur besseren Kenntniss des neuen Grieechenlands (Συμβολή στην καλύτερη γνώση της νέας Ελλάδας), Neustadt. Αρχίζει να εκδίδεται το συλλογικό έργο Expedition scientifique de Moree, τόμ. I, Παρίσι (τόμ. II, 1833, III 1838) με τις μελέτες της Γαλλικής επιστημονικής αποστολής στο Μόριό.

1832

Η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το λεγόμενο «Ηγεμονικό Σύνταγμα». Συνεχίζονται οι συζητήσεις όσον αφορά στη ρύθμιση των συνόρων. Δημιουργούνται τρία πολιτικά κόμματα.

Ο Οθων της Βαυαρίας επιλέγεται ως βασιλιάς της Ελλάδας, σε εφαρμογή της συνθήκης που υπογράφουν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και ο Λουδοβίκος Α', βασιλιάς της Βαυαρίας. Ο Μωχάμετ Αλι της Αιγύπτου ζητά τη Συρία ως ανταμοιβή για τη βοήθεια που προσέφερε στον πόλεμο κατά των Ελλήνων. Τουρκοαιγυπτιακός πόλεμος. Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Πρωτόκολλο του Λονδίνου (18/30 Αυγούστου): προσάρτηση της περιοχής της Λαμίας στο ελληνικό κράτος.

1833

Συγκρούσεις μεταξύ ατά κτων ελληνικών στρατευμάτων και γαλλικών στρατιωτών στο Αργος. Ο Οθων της Βαυαρίας φθάνει στο Ναύπλιο. Ορίζεται συμβούλιο αντιβασιλέων έως την ενηλικίωση του βασιλιά. Η διοίκηση συγκεντρώνεται στα χέρια των Βαυαρών. Η Εθνοσυνέλευση που επρόκειτο να ασχοληθεί με το Σύνταγμα δεν θα συγκληθεί ποτέ. Θάνατος του Αδαμάντιου Κοραή στο Παρίσι. Η Ελληνική Εκκλησία ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη,χωρίς τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Στρατιώτες της γαλλικής αποστολής στο Μοριά». Ελαιογραφία του Νοέλ Ντιεντονέ Φινάρ (1797-1852). Το 1828, οι μεγάλες δυνάμεις - Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία - αποφάσισαν την εκκένωση της Πελοποννήσου, την οποία κατείχαν τα αιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Το εγχείρημα ανέλαβε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα (14.000 άνδρες), υπό την αρχηγία του στρατηγού Μεζόν (Μουσείο Μπενάκη).

Αλέξανδρος Σούτσος, Πανόραμα της Ελλάδος.
Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Αιγύπτου. Ρωσοτουρκική συνθήκη του Hunkiarlskelesi. Στο Βερολίνο, η Πρωσία, η Ρωσία και η Αυστρία συμφωνούν να προστατεύσουν την ακεραιότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να εδραιώσουν την Ιερή Συμμαχία, υποσχόμενες αλληλοβοήθεια σε περίπτωση επίθεσης.

1834

Οι Τούρκοι φεύγουν από την Ακρόπολη. Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Σημείωση: Ο χρονολογικός πίνακας περιέχει: 1) Τις δραστηριότητες των Ελλήνων και τα γεγονότα που αφορούν ειδικότερα στην Ελλάδα. 2) Τις πνευματικές εκδηλώσεις των Ελλήνων. 3) Τα παράλληλα διεθνή γεγονότα που σφράγισαν ή επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
7 ΗΜΕΡΕΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ 1997


from ανεμουριον https://ift.tt/2UrlZU1
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη