Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: «Να κυκλοφορούν μόνο όσοι αισθάνονται υγιείς και καλά.»

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: «Να κυκλοφορούν  μόνο όσοι αισθάνονται  υγιείς και καλά.»

«Το άγχος περισσεύει στους ανθρώπους ειδικά στους πιο ηλικιωμένους και σε αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας.Αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, δείχνοντας ο καθένας μια αυτοσυγκράτηση και μια κοινωνική υπευθυνότητα νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Και στην παρατήρησή μας ότι με την στάση μας δείχνουμε την αγάπη μας στον πλησίον και μόνον εκείνος απάντησε « Έτσι πιστεύω κι εγώ αυτή την εποχή η στάση μας είναι καθοριστική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό. Και η στάση του καθενός ξεχωριστά είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι.»

Ερωτηθείς αν η πολιτεία σε πρώτη φάση έκανε όσα έπρεπε να κάνει ο κος Χαριτόπουλος απάντησε «Νομίζω ότι η πολιτεία στο επίπεδο της πρόληψης πήρε πολλά και σημαντικά μέτρα. Είμαστε «τυχεροί» γιατί προϋπήρξε το παράδειγμα της Ιταλίας, το οποίο προκάλεσε όλες αυτές τις καταστροφικές συνέπειες στη γειτονική χώρα. Ήταν πολύ μεγάλο σοκ. Με αποτέλεσμα να μην είναι στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές διστακτικές στο να πάρουν μέτρα.»

Όπως εξήγησε ο κος Χαριτόπουλος, στην Ελλάδα ισχύει το εξής: «Καλύτερα να πληρώσουμε το κόστος της πρόληψης, παρά το κόστος της επούλωσης γιατί το κόστος της επούλωσης πέρα από το κόστος στην οικονομία που είναι όμοιο ή χειρότερο από το κόστος της πρόληψης έχει και πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που αυτό είναι το σημαντικό νομίζω. 'Άρα, λοιπόν το κόστος της πρόληψης που πληρώνουμε τώρα και θα πληρώσουμε το επόμενο διάστημα νομίζω ότι θα είναι μεγάλο και στην οικονομία αλλά και στις κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να δείξει μια υπευθυνότητα από όποιο κομμάτι του αναλογεί και επαγγελματικά και ατομικά με αποτέλεσμα, να μπορούμε να περιορίσουμε την έκταση αυτού του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο.»

Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο βρισκόμαστε στην αρχή της εκδήλωσης του φαινόμενου στη χώρα μας. Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες κι αποφασιστικές, όπως είπε. «Το ότι διακόπηκαν τώρα τα σχολεία είναι πολύ σημαντικό, αλλά πρέπει και όλοι μας να μείνουμε στο σπίτι μας.» τόνισε προσθέτοντας « Να αποφεύγουμε πολυσύχναστα μέρη, να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής. Ειδικά αυτοί οι οποίοι έχουν έστω την πιο μικρή υποψία λοίμωξης του αναπνευστικού ας αυτοπεριορίζονται . Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω: Ας αυτοπεριορίζονται όλοι όσοι έχουν και την παραμικρή υποψία λοίμωξης του αναπνευστικού. Λίγος βήχας, λίγος πυρετός, λίγος πονόλαιμος, λίγη καταρροή από τη μύτη, λίγο συνάχι είναι τα πρώτα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να μας βάλουν σε ένα αυτοπεριορισμό, ας μείνουμε σπίτι μας. Ας μην κυκλοφορούμε.»

Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο, το πρόβλημα είναι ότι η λοίμωξη από Κορωνοϊό συγχέεται σαν συμπτωματολογία με τις πάμπολλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που υπάρχουν από διάφορους άλλους ιούς και διάφορα άλλα μικρόβια αυτή την εποχή. «Πρέπει να αυτοπεριοριστούμε και να μείνουμε σπίτι όσοι έχουμε είτε εμείς, είτε τα παιδιά μας αυτά τα πρώτα συμπτώματα αυτών των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούμε , δεν χρειάζεται να πούμε «εεε δεν είναι τίποτα, έχω ένα βηχαλάκι» γιατί αν είναι ο Κορωνοϊός, τον σκορπάμε παντού.» υποστήριξε ο κος Χαριτόπουλος καλώντας για μια ακόμη φορά όλους και όλες να μείνουμε σπίτι μας, «ακόμη και Κορωνοίός να είναι, θα τον περάσουμε ήπια και δεν θα τον διασπείρουμε σε κανέναν άλλο.»
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης το 85% όσων νοσήσουν περνά τη δοκιμασία ως μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, νέοι και ενεργοί, μπορούν να τον περάσουν σε μια ήπια κατάσταση. Πρέπει, όμως, να σκεφτούν αυτή τη στιγμή τους πιο ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας, με εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι αυτοί, αν διασπαρεί ο κορωνοϊός στην κοινότητα, σε μεγάλη συχνότητα, αυτοί θα είναι από τη μεριά του 15% που θα νοσήσουν βαριά, που θα χρειάζονται αναπνευστήρα και δυστυχώς δεν έχουμε υποδομές σαν χώρα για τόσο μεγάλη ανάγκη, για μονάδες εντατικής θεραπείας, αν ζητηθεί, θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας.»

Τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ιταλία τόνισε πως οι υπεύθυνοι δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα στην αρχή. « Άφησαν τον ιό και διασπάρθηκε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας « Πιθανόν οι Ιταλοί να έχουν την αντίληψη των Ελλήνων. Δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει αυτό που κατήγγειλε ο δήμαρχος Πύργου, αλλά είναι μια τεράστια κοινωνική ανευθυνότητα να έχεις ένα περιστατικό, να σου λένε να απομονώνεσαι και εσύ να βγαίνεις έξω. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουμε αυστηροί με τον εαυτό μας. Να κυκλοφορούμε μόνο όσοι αισθανόμαστε υγιείς και καλά.» Τονίζοντας για μια ακόμη φορά: «Δεν χρειάζεται να είναι έντονα αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και λίγο, ας περιοριστούμε στο σπίτι μας, δεν θα πάθουμε κάτι, αν καθίσουμε οκτώ – δέκα μέρες στο σπίτι μας.»
Φώτο: Ο κος Κώστας Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2QcGHnZ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη