Ε.Ε.: Πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία - Β. Μακεδονία

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χαιρετίζει την απόφαση των κρατών μελών να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών να «ανοίξουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ γερμανός Νταιιβιντ ΜακΑλιστερ (ΕΛΚ) δήλωσε:

«Εν μέσω κρίσης, η ΕΕ ξεπέρασε τις διαφωνίες και έδειξε πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης με τους φίλους και εταίρους μας. Χαιρετίζω την, έστω και με καθυστέρηση, απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αν και δυστυχώς έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τώρα για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεθοδολογίας για τη διεύρυνση και να κυνηγήσουμε τον ευρύτερο στόχο της ενοποίησης της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει κατάλληλη, ευέλικτη και αποτελεσματική στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA).

Όσον αφορά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του COVID-19, επικροτώ τις προτάσεις για την επέκταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να καλύπτει μεγάλης κλίμακας περιστατικά στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ προτείνω να δοθεί πρόσβαση στο Ταμείο σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση όπου απαιτείται για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και για να μετριάσουμε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στην περιοχή».

Επόμενα βήματα

Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ



via Press24.gr https://ift.tt/2xtyeWX
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη