Κορονοϊός: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών

Στην αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας προέβη, ως γνωστόν, η κυβέρνηση, ενεργώντας προληπτικά στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού. "Παίρνουμε πιο αυστηρά μέτρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού" αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

"Φροντίζουμε για τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τις οικογένειες, τους πολίτες. Απόλυτη προτεραιότητά μας, η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα" λένε, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σχολική και την ακαδημαϊκή χρονιά.

1. Γιατί ανεστάλη η λειτουργία; Κατόπιν εισήγησης ΕΟΔΥ για λόγους ΠΡΟΛΗΨΗΣ, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

2. Για ποιες δομές μιλάμε; ΟΛΕΣ τις δομές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σχολεία (όλες οι βαθμίδες και οι τύποι σχολείων), Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Εκπαιδευτικής Κατάρτισης, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

3. Για τι χρονικό διάστημα; 14 ημερολογιακές ημέρες, από 11 έως και 24 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η κατάσταση θα επανεξεταστεί βάσει των τότε δεδομένων.

4. Συμβουλές προς τους μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές: Να περιορίζουν τις επαφές τους, όπως όλοι οι πολίτες, και να αποφεύγουν όσο το δυνατό τις συναθροίσεις. Παράλληλα, να συμβουλεύονται διαρκώς τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και, εφόσον παρατηρήσουν συμπτώματα, να επικοινωνούν άμεσα με την τηλεφωνική γραμμή 1135.

5. Αναπλήρωση απολεσθεισών ωρών σχολείου λόγω αναστολής: Μέχρι 2-3 εβδομάδες αναστολής λειτουργίας, με αναπροσαρμογή ωραρίου (μείωση διάρκειας διδακτικών ωρών) και εντατική διδασκαλία, με περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Για πάνω από 2-3 εβδομάδες: επέκταση διδακτικού έτους, πιθανώς μετακύλιση πανελλαδικών, μείωση εξεταζόμενης ύλης.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δίνεται "άμεσα τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη διατήρηση στενής επαφής των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποιώντας πολύτιμες υποδομές του Υπουργείου Παιδείας και συνεργαζόμενοι και με εγνωσμένου κύρους εταιρείες που μπορούν να συνδράμουν αφιλοκερδώς για το σκοπό αυτό".

6 Γιατί τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτικών μονάδων θα πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους αυτό το διάστημα: Αφ' ενός δεν μιλάμε για μαζικές συναθροίσεις όπως στην περίπτωση των μαθημάτων, αφ'ετέρου θα κληθούν να συντονίσουν την τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

7 Τι θα συμβεί με τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια: Επεκτείνεται άμεσα σε περισσότερα μαθήματα η διαδικτυακή εκπαίδευση, με την οποία τα ιδρύματα είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό εξοικειωμένα.

8 Τι γίνεται με τις διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων; Εξαιρούνται της απαγόρευσης και συνεχίζεται η λειτουργία τους, όπως και η λειτουργία των εστιών, όπου διαμένουν οι φοιτητές και η ερευνητική δραστηριότητα. Τα Πανεπιστήμια είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν μπορούν να διακόψουν κάθε λειτουργία, εκτός αυτών που προϋποθέτουν συναθροίσεις, όπως οι διά ζώσης διαλέξεις, τα εστιατόρια, οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

9 Πως προφυλάσσονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι καθηγητές και οι ερευνητές των Πανεπιστημίων; Συστήνεται: α) Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπου είναι δυνατόν, για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, β) Η εξυπηρέτηση φοιτητών και όλων των ενδιαφερομένων με ηλεκτρονικά μέσα, όπου αυτό είναι δυνατόν, γ) Οι συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων (Συγκλήτου, Γενικών Συνελεύσεων, Επιτροπών, κλπ) να πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

10 Ως προς την μισθοδοσία των αναπληρωτών καθηγητών για το συγκεκριμένο διάστημα: Θα πληρώνονται κανονικά.

11 Τι θα γίνει με τις παρελάσεις: Καθώς συνεπάγονται μαζικό συγχρωτισμό, έχει ληφθεί απόφαση για ματαίωση των μαθητικών παρελάσεων της 25ης Μαρτίου για φέτος.



via Press24.gr https://ift.tt/3cSgxk5
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη