Παναγιώτης Ιακωβής: Οι μεγάλες Επιδημίες ως σημεία ιστορικής αλλαγής


Οι μεγάλες Επιδημίες ως σημεία ιστορικής αλλαγής
_________

Ο Μεσαίωνας, σάπισε. Η Πανούκλα επήλθε ως αποτέλεσμα άθλιων συνθηκών διαβίωσης, προλήψεων, δεισιδαιμονιών και μιας ζωής που μόνιμα ασχολούνταν όχι με την πραγματικότητα, αλλά με τα δήθεν κρυμμένα νοήματα πίσω από αυτήν.

Μπορεί κι εμείς να ζούμε τον δικό μας Μεσαίωνα. Μπορεί να μην κρατήσει 1200 χρόνια, διότι οι πληροφορίες κινούνται ταχύτατα και οι ιστορικές περίοδοι θα είναι πιο σύντομες. Αλλά θα δούμε κοινά χαρακτηριστικά με τον Μεσαίωνα στην εποχή μας.

Θα δούμε συμπολίτες μας να πιστεύουν σε μάγια, ματζούνια και προλήψεις. Θα δούμε ηγέτες που να μην απευθύνονται στη Λογική μας, αλλά μόνο στα ένστικτά μας. Θα δούμε την Κίνα να αφήνει τους Πολίτες της έρμαια της δυσωδίας, των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και την Κινέζικης Ιατρικής που αποξηραίνει πλακούντες και ιππόκαμπους. Θα δούμε αστρολόγους, μέντιουμ και γελοίους αλχημιστές. Θα δούμε υποχώρηση του Πνεύματος του Διαφωτισμού και του Ορθού Λόγου. Θα δούμε ολόκληρες χώρες να παραδίδονται σε γελοίους τσαρλατάνους.

Ατελείωτες οι ομοιότητες με τον βαθύ Μεσαίωνα. Και το επιστέγασμα της πτώσης: Μία τρομερή Πανδημία.

Η μεσαιωνική Πανδημία της Πανούκλας, ανάγκασε τους ανθρώπους να επαναφέρουν την Λογική, την Αρχιμήδεια Επιστήμη, την Εμπειρική γνώση. Να αποδιώξουν τα πνεύματα, τα μάγια και τα κρυμμένα νοήματα.

Το φως της Επιστήμης καθάρισε την Κόπρο του Αυγείου. Εξυγίανε πρώτα τα μυαλά και μετά τις συνθήκες διαβίωσης.

Ας ελπίσουμε ότι η τρομερή αυτή Πανδημία θα μας ξαναφέρει σε επαφή με τον ορθολογικό εαυτό μας. Θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ξανά τα φώτα της Επιστήμης, της Λογικής και της σοβαρότητας. Ήδη, στην Πατρίδα φαίνονται σημεία της μεταστροφής.

Στην Λαμία μας, με μια ισχυρή και ορθολογική Επιστημονική κοινότητα που παρεμβαίνει παντού, φαίνεται ότι τα πάμε καλά ως τώρα.

Αρκετά ψάξαμε για Ουτοπίες και μαγικές συνταγές. Δεν "δουλεύουν" . Και αυτό διότι αντίκεινται στους Νόμους που λειτουργεί ο Κόσμος τούτος.

Ας ψάξουμε ξανά στην Επιστήμη. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο κατασκεύασμα του ανθρώπινου νου.

Νεότερη Παλαιότερη