Γιώργος Μουλκιώτης: 21η Απριλίου 1967, η ημέρα που κανένας δεν πρέπει να ξεχνά.

Η 21η Απριλίου μας θυμίζει τη μεγάλη σημασία θεμελιωδών αξιών. Της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης και της κριτικής σκέψης. 

Και μαζί, τη μεγάλη σημασία τους, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων.

Οι δικτατορίες δεν εμφανίζονται σαν πυροτέχνημα. Δεν είναι στιγμιαίο γεγονός ή ατύχημα, αλλά είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας ετών που ξεκινάει πάντα με την απαξίωση των θεσμών, των κομμάτων και του κοινοβουλευτισμού.

Τα γεγονότα του 1967 που κατέληξαν στην επταετή οπισθοχώρηση της Ελλάδας και τον Αττίλα, χτίστηκαν μεταξύ άλλων με την ανοχή του παλατιού σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, τη σκευωρία που στήθηκε με την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ», αλλά και όλους όσους έθρεφαν το διχασμό μέσα από τον εθνικισμό και το δήθεν πατριωτικό φρόνημα.

Η ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα μας πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, χωρίς ωραιοποιήσεις, προετοιμάζοντας τους μαθητές του σήμερα, για να γίνουν οι ενεργοί πολίτες του αύριο. Η δημοκρατία δεν εξαρτάται μόνο από τους κυβερνώντες – αποτελεί πάντα υπόθεση του κάθε πολίτη. 

Σήμερα, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ελεύθερη έκφραση δεν απειλούνται πλέον τόσο από τα τανκς, όσο από τις νέες μορφές αυταρχισμού, της παραπληροφόρησης, της παραβίασης της ιδιωτικότητας, αλλά και της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών χωρίς εργαλεία δημόσιου ελέγχου και λογοδοσίας. 

Είδαμε την πανδημία να γίνεται πρόσχημα για να περιοριστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών σε βάθος χρόνου από συγκεκριμένα καθεστώτα, την ίδια ώρα που σε άλλα μέρη του κόσμου ενεργοποιούνταν η κοινωνία των πολιτών συμβάλλοντας αποφασιστικά στο σκοπό της δημόσιας υγείας.

Είναι δημοκρατική ευθύνη όλων μας ο διαρκής έλεγχος όσων μέτρων λαμβάνονται με αφορμή έκτακτα γεγονότα, 
Η διαφύλαξη της πλήρους και ουσιαστικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και,
Η μη κατάχρηση των προβλέψεων του Συντάγματος, για τη διευκόλυνση της όποιας διακυβέρνησης. 

Σε επετείους σαν την σημερινή, οφείλουμε να θυμόμαστε πως η προστασία της ζωής, του θεσμικού πλαισίου και των δικαιωμάτων των πολιτών προέχει κάθε άλλης προτεραιότητας, ανεξαρτήτως συγκυρίας.

Δεν ξεχνάμε.


via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/2RVqJQ8
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη