Κυβερνητικές πηγές: Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε φέσι 5 εκατ. ευρώ στις φυλακές

photo: Eurokinissi

Κυβερνητικές πηγές: Φέσι 5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες για τις φυλακές άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τριετία 2016-2019. Από κυβερνητικής πλευράς υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι η επιλογή έγινε με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.

Το θέμα προέκυψε από δημοσιεύματα και καταγγελίες, ότι η κυβέρνηση έδωσε εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες, ποσά που αγγίζουν τις 740 χιλιάδες ευρώ, για την απολύμανση, απεντόμωση και γενικά την καθαριότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA και σχετικό έγγραφο, φαίνεται πως η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες αναγγελίες, υπήρξαν δηλαδή εταιρίες που έκαναν προσφορές, από τις οποίες επέλεξε την φθηνότερη προσφορά.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι από το 2018 εκκρεμούσαν αιτήματα για έγκριση ποσού περίπου 5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση για τέτοιου είδους υλικά. Επίσης βρέθηκαν οφειλές 5 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016 έως και το 2018, για φάρμακα, τρόφιμα, καθαριότητα και πετρέλαιο που διατέθηκαν στις φυλακές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τα χρήματα που δόθηκαν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού έγινε απολύμανση μετά από τρία χρόνια σε 237 χιλιάδες τ.μ., δηλαδή σε όλες τις φυλακές της χώρας, και μυοκτονία σε 235 χιλιάδες τ.μ..

Τι ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους

Διευκρινίσεις για τα ποσά, ύψους 739.388 ευρώ, που «διατέθηκαν με απευθείας ανάθεση από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρίες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ατομικών ειδών υγιεινής» ζητούν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία και προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς η πρώτη εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της ώστε να μπορεί να κάνει απολυμάνσεις, λίγες μέρες προτού αναλάβει το έργο, ενώ μέχρι τότε το αντικείμενο της ήταν δημόσιες σχέσεις, εμπόριο κοσμημάτων, αλλά και γλυκισμάτων. Η δεύτερη εταιρία ιδρύθηκε 4 μέρες πριν αναλάβει την προμήθεια του δημοσίου και ήταν καταγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ με υποτυπώδες μετοχικό κεφάλαιο».

Όπως αναφέρουν, «οι απευθείας συμβάσεις (3 στον αριθμό) στην πρώτη εταιρεία ξεκίνησαν αμέσως μετά την γενική καραντίνα που επέβαλλε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τις 19 Μαρτίου μέχρι 23 Απριλίου η τελευταία. Το ύψος των τριών συμβάσεων ανήλθε στο ποσό των 506.740 ευρώ. Η άλλη σύμβαση ανάθεσης αφορά μια μονοπρόσωπη εταιρεία η οποία έλαβε 232.648 ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού».via Ειδησεις https://ift.tt/2S8TNDO
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.