Εν μέσω κορονοϊου αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια

Εν μέσω κορονοϊου αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια

Αυξημένες εμφανίζονται οι καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και του Δημόσιου στις τράπεζες τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω «καραντίνας» και εξάπλωσης κορονοϊου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις και τα ρέπος της Γενικής Κυβέρνησης (η οποία περιλαμβάνει τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τους φορείς του) αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,3 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 17,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας οι καταθέσεις του κράτους και τον φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στα πιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 15,04 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ρέπος των οποίων το συνολικό υπόλοιπο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανήλθε στα 33,8 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά περίπου 5,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο.

Οσον αφορά στις καταθέσεις των νοικοικυριών κατέγραψαν αύξηση κατά 1,341 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2020, έναντι αύξησης κατά 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν αύξηση κατά 2,846 δισ. ευρώ παρουσίασαν, έναντι αύξησης κατά 1,059 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 8,8% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ. Στις χορηγήσεις ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 0,7% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3,784 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,702 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 302 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2020, ήταν θετική κατά 1,859 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 462 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,6% από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 3,4% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,655 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 360 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 6,1% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 205 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 102 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. .

Τέλος, αρνητική κατά 178 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Εκτίναξη των χορηγήσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο

Εκτινάχθηκαν οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις επιταχύνθηκε στο 5,4% τον Μάρτιο από 3% τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των δανείων στα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 3,4% από 3,7% τον Φεβρουάριο.

Μεγάλη αύξηση σημείωσε τον Μάρτιο και η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,5% τον Φεβρουάριο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις μίας ημέρας, διαμορφώθηκε στο 10,3% από 8,1% τον Φεβρουάριο.



via Ειδησεις https://ift.tt/2W6wU5f
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη