Μόσιαλος για κορονοϊό: Αυτές ειναι οι διαφορές προ-συμπτωματικών και ασυμπτωματικών

Μόσιαλος για κορονοϊό: Αυτές ειναι οι διαφορές προ-συμπτωματικών και ασυμπτωματικών

Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα σε ένα συμπτωματικό κρούσμα κορονοϊού κι ένα ασυμπτωματικό.

«Καθώς η νόσος COVID-19 (σ.σ. την οποία προκαλεί ο κορονοϊός) συνεχίζει να εξελίσσεται, μαθαίνουμε περισσότερα για αυτόν τον νέο κορονοϊό μέρα με τη μέρα», γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Εξ ορισμού, ένα συμπτωματικό κρούσμα COVID-19 είναι μια εργαστηριακά και κλινικά χαρακτηρισμένη περίπτωση, με συμπτώματα συμβατά με τη μόλυνση από τον ιό SARS-COV-2. Η συμπτωματική μετάδοση αναφέρεται στη μετάδοση από ένα άτομο που βιώνει συμπτώματα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ορισμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στην περίοδο επώασης, δηλαδή τον χρόνο μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της έναρξης των συμπτωμάτων (γνωστή και ως 'προ-συμπτωματική' περίοδος).

Ασυμπτωματικά θεωρούμε τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα όπου τα μολυσμένα με SARS-COV-2 άτομα, δεν εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με τη μόλυνση από τον ιό. Η εμφάνιση ασυμπτωματικών κρουσμάτων αλλά και η συχνότητά τους είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύουν τον έλεγχο της σημερινής πανδημίας COVID-19», γράφει αρχικά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Στη συνέχεια, επικαλείται τις δηλώσεις κορυφαίων επιστημόνων στις ΗΠΑ για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. «Ο Robert Redfield, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC, ΗΠΑ) είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού. Στις 5 Απριλίου, ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΗΠΑ), είπε πως "κάπου μεταξύ 25% και 50%" των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό μπορεί να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα, μπορεί να μην αρρωστήσει, αλλά ίσως να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους. Ο Fauci προειδοποίησε ότι αυτά τα ποσοστά είναι απλώς εκτιμήσεις ως προς το πόσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και θα απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση με τα τεστ αντισωμάτων.

Πέραν των επιστημονικών μελετών, η ειδησεογραφία δίνει επίσης πληροφορίες για την ασυμπτωματικότητα.

Για παράδειγμα:

Σε ένα καταφύγιο αστέγων στη Βοστώνη, 146 άτομα διαγνώστηκαν θετικά για τον ιό και όλοι (100%) ήταν ασυμπτωματικοί.

Στην Ινδία, και οι 186 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από το Δελχί το προηγούμενο Σάββατο ήταν ασυμπτωματικές.


Μπορεί αυτή η διακύμανση να εξηγηθεί εν μέρει από την ύπαρξη προ- ή ολιγο-συμπτωματικών κρουσμάτων;

Πολλές από τις μελέτες δεν διαφοροποιούν τα ασυμπτωματικά από τα προ-συμπτωματικά περιστατικά. Στη μελέτη με τις έγκυες γυναίκες, πέρα από το μικρό δείγμα, οι γυναίκες αυτές δεν παρακολουθήθηκαν περαιτέρω για να αναδειχθεί το ποσοστό που δεν ανέπτυξε ποτέ συμπτώματα.».

Υπάρχουν σίγουρα όμως και πραγματικά ασυμπτωματικά κρούσματα. Εδώ έχουμε τα παραδείγματα των πλοίων Diamond Princess και Theodore Roosevelt, που μπορούμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα αποτελέσματα, καθώς τα παρακολούθησαν και φαίνεται ότι ο ασυμπτωματικός ρυθμός σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις μελέτες και τις αναφορές σε παιδιά που έχουν μολυνθεί.

Σε μία μελέτη επίσης, το ιικό φορτίο που ανιχνεύτηκε σε ένα ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοιο με αυτό στους συμπτωματικούς ασθενείς, γεγονός που υποδηλώνει το δυναμικό μετάδοσης των ασυμπτωματικών ή ολιγοσυμπτωματικών ασθενών

Τα ποσοστά αυτά ίσως να μην επηρεάζουν τις εκτιμήσεις του επιπολασμού της νόσου. Δημιουργούνται όμως νέα ερωτήματα για την μετάδοση και τη συμπτωματολογία του ιού. Συνεχίζουμε, επίσης, να έχουμε αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο των παιδιών στη διάδοση της νόσου.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την ευρεία χρήση τεστ αντισωμάτων, τις μελλοντικές μελέτες και μετα-αναλύσεις, για την εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων



via Ειδησεις https://ift.tt/2VBUDLo
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη