Αυτό είναι το πείραμα στη Μύκονο για τον κορονοϊό

photo: Eurokinissi

Πείραμα για αξιολόγηση μετάδοσης του κορονοϊού υπό την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment» με τη συμμετοχή ερευνητών και λοιμωξιολόγων με στόχο με μετατραπεί η Μύκονος σε προορισμό απαλλαγμένο  κορονοϊό και να δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πείραμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες και μελέτη για 6 μήνες σε 3.000 κατοίκους στη Μύκονο, η επιλογή των οποίων θα γίνει τυχαία. Από τη μια οι κάτοικοι θα ελέγχονται για κορονοϊό και από την άλλη θα εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Με αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές προσβλέπουν σε σπάσιμο της αλυσίδας διάδοσης και οι επιστήμονες θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Στόχος ένα τουριστικό νησί απαλλαγμένο από κορονοϊό. Το κόστος του προγράμματος είναι περί τα 480.000 ευρώ και μετέχουν τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κίκας Μαγιορκίνης, ένας από τους επιστήμονες της ομάδας, είχε δηλώσει: «Ο καθηγητής κύριος Άγγελος Χατζάκης, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία είναι μια επιδημιολογική επιτήρηση έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο του AIDS στους ναρκομανείς την εποχή της κρίσης και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική».

Ο ίδιος είχε σημειώσει: «Η πρόταση είναι για μια αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα των κατοίκων της Μυκόνου, το οποίο σαν σκοπό έχει την πρόληψη και τον περιορισμό της επιδημίας, εάν και εφόσον αυτή ερχόταν στο νησί. Η επιλογή του νησιού έχει σχέση με την αυξημένη τουριστική κίνηση που έχει. Η επιτήρηση γίνεται για να προλάβουμε την μετάδοση στην κοινότητα, θα κρατήσει έξι μήνες και θα συμμετέχουν 3 χιλιάδες άνθρωποι».

Mykonos Cοvid-19 Experiment - Η ερώτηση στη Βουλή για το πείραμα στη Μύκονο

mykonos covid-19 experiment Μυκονος πείραμα κορονοϊός

Ερώτηση για το θέμα προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Ραγκούσης. Αναλυτικά, έχει ως εξής:

Πληροφορίες από τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την άμεση υλοποίηση ενός ιατρικού και κοινωνικού πειράματος με την κωδική ονομασία «Mykonos Cοvid-19 Experiment», που «θα μετατρέψει το νησί της Μυκόνου σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορονοϊού».

Το φιλόδοξο αυτό πείραμα περιλαμβάνει δειγματοληψίες και έλεγχο PCR πόρτα-πόρτα σε 3.000 κατοίκους με βάση αλγόριθμο τυχαιοποίησης και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα σε δύο μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες.

Το κόστος του προγράμματος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες της Μυκόνου. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τέσσερις καθηγητές από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελικός στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε έναν «καθαρό από τον κορoνοϊό προορισμό, που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο», όπως διαφημίζουν οι εμπνευστές του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας ένα τέτοιο «πείραμα»; Έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου, αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων; Είναι σε γνώση της Πολιτικής Προστασίας ένας τέτοιος σχεδιασμός που διεξάγεται σε ένα νησί, που κατά κανόνα αποτελεί περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή, όσον αφορά πιθανότητα μετάδοσης του ιού;
  • Δεδομένου ότι οι δειγματοληψίες σε ευρύ δείγμα πληθυσμού μέχρι σήμερα αποφασίζονται και συντονίζονται από δημόσιους φορείς, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των ελέγχων που διενεργούνται, υπό ποιες συνθήκες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι αυτοί από ιδιώτες; Πώς θα υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια των τεστ, αλλά και της δημόσιας υγείας;
  • Mε ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή καθηγητών του ΕΚΠΑ στην εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του «πειράματος»;
  • Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας, πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι τουριστικές ροές προς το νησί της Μυκόνου, που θα διαφημίζεται ως «καθαρό από κορονοϊό νησί», δεν θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται το νησί από όλο τον κόσμο;


via Ειδησεις https://ift.tt/3cWvP6B
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.