Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΑ ΚΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ - Του Θωμά Κιούση*

Το «φιάσκο» στο θέμα των ΚΕΚ και της κατάρτισης των επιστημόνων δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η αρχική απόφαση ήταν σαν να έδινε μήνυμα «όποιος προλάβει» παίρνει, χωρίς κριτήρια για την ποιότητα και το περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο σχεδιασμός αποδείχθηκε πρόχειρος και λανθασμένος και οι γενικότερες υπαρκτές αδυναμίες στον οργανωτικό τομέα δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι, όπως και οι έκτακτες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.
Η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι κάνει τα στραβά μάτια στην αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Ερωτηματικά προκύπτουν επίσης, γιατί αφού επιλέχθηκε η λύση της κατάρτισης, δεν προτιμήθηκε να γίνει μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια όπως η ΑΣΟΕΕ, η νομική, το πολυτεχνείο που μπορούν να προσφέρουν λύσεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι υπαρκτές και το επιχείρημα για πρακτικές από τους προηγούμενους δεν εξιλεώνει και δεν ισχύει το «δεν ήξερα», αφού ο ίδιος υπουργός ήταν στο ίδιο πόστο και πριν το 2015.

Το θέμα με τα ΚΕΚ δεν είναι κάτι καινούργιο και οι εξαγγελίες για ενδελεχείς ελέγχους είναι καλοδεχούμενες αν και καθυστερημένες εδώ και χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή και το «θόρυβο» που προέκυψε, δε φαίνεται να γίνεται συζήτηση και για το γενικότερο διαχρονικό πρόβλημα της απορρόφησης, διαχείρισης και γενικά της αποτελεσματικότητας στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Γιατί τα ΚΕΚ δεν αποτελούν την εξαίρεση, δεν είναι μόνον αυτά. Ποιος τομέας της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ πάει καλά;

Το θέμα αφορά δηλαδή όλους τους τομείς - όπως πχ τα δημόσια έργα -, με τον τρόπο ανάθεσης, τους προϋπολογισμούς που βγαίνουν και τους χρόνους υλοποίησης.

Επίσης σε ποιες δράσεις κατευθύνονται οι πόροι του ΕΣΠΑ και τι εξυπηρετούν σε σχέση με τις πραγματικές μας ανάγκες;

Με λίγα λόγια, αν οι πόροι του ΕΣΠΑ είχαν αξιοποιηθεί πιο σωστά, η εικόνα της χώρας θα ήταν πολύ διαφορετική.

Το μείζον θέμα δεν είναι ποιος τα έκανε καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με τον άλλον. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε σε επίπεδο εθνικής συνεννόησης όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε και χωρίς «σκιές», τα όποια περιορισμένα περιθώρια χρηματοδότησης έχουμε για το κοινό καλό.

Τα χρήματα του ΕΣΠΑ αποτελούν πρόκληση και δίνουν αυτήν την ευκαιρία στην προσπάθεια η χώρα να σταθεί όρθια στην περιπέτεια που περνάμε και να στηριχθεί στη συνέχεια η ανάκαμψη.

Αποφασιστικότητα, ανιδιοτέλεια και ειλικρινής διάθεση να υπάρχει! Αρκεί να υπάρχει.


* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων
via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/2xbVs4m
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.