Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με εκπροσώπους φορέων της Φθιώτιδας


Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
με εκπροσώπους φορέων της Φθιώτιδας

Στο πλαίσιο των συναντήσεων-τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας με φορείς της Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι 28/4/2020 συνάντηση  μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τα προεδρεία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν: α)  η ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι φορείς, τα αιτήματά και τις προτάσεις τους, β) η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και στην οικονομία.

Από τη συνάντηση προέκυψε σχεδόν ταύτιση στις απόψεις και τα αιτήματα των επαγγελματιών με τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Στις τοποθετήσεις τονίστηκε πως το ζητούμενο για όλους είναι η επανάκαμψη της οικονομίας με βασική προϋπόθεση αυτή της διασφάλισης ρευστότητας στην αγορά, η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Προτεραιότητα δόθηκε στην άμεση λήψη μέτρων  ελάφρυνσης των επιχειρήσεων όσον αφορά στα ενοίκια των καταστημάτων, τις ασφαλιστικές εισφορές, την προκαταβολή φόρου, τη φορολογία, την εξόφληση των επιταγών, τον ΕΝΦΙΑ, επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ, τα δημοτικά τέλη, προστασία πρώτης κατοικίας, τη λήψη μέτρων προστασίας του πολίτη κλπ . Κι αυτό σημαίνει μείωσή τους για την περίοδο που διαρκεί η κρίση και αναστολή πληρωμών, φυσικά με την παρέμβαση και την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας η οποία πρέπει να αναλάβει το κόστος.
Όπως αναφέρθηκε από τη πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παίρνει αποσπασματικά και όχι συνολικά μέτρα. Φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει σε δεύτερο χρόνο, βοηθώντας ουσιαστικά όσους επιβιώσουν, κάτι που οδηγεί σε φοβερή πίεση τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων για τη συγκράτηση των οικ. επιπτώσεων.           Η  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μιλά για ενίσχυση 26 δις ευρώ είναι ρεαλιστική και κοστολογημένη. Στοχεύει στην ανάγκη χρηματοδότησης ΤΩΡΑ για να μην εξελιχθεί η ύφεση και αυξηθεί το ποσοστό του ελλείματος επί του ΑΕΠ.  Αντίθετα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση φαίνεται πως την επόμενη μέρα θέλει ένα κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας να καταστραφεί κι αυτό να λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά στις ομιλίες έγινε και στην απουσία της Ευρώπης από την αντιμετώπιση της κρίσης, η πολιτική ηγεσία της οποίας φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. 
Η συζήτηση εκτιμήθηκε ως χρήσιμη  με κοινό τόπο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και την μη συσσώρευση χρεών.
Τέλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε πρόταση για ανανέωση του ραντεβού με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης όταν αυτά ολοκληρωθούν, η οποία έγινε αποδεκτή.  
Εκ μέρους των επαγγελματιών στη συνάντηση πήραν μέρος: 
Επιμελητήριο Φθιώτιδας: 1.  Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας
2. Παναγιώτης Αρβανίτης, Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, 3. Ψειρόπουλος Κωνσταντίνος, Β΄Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας,4. Κωνσταντίνος Καραγεώργος, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Φθιώτιδας 5. Χρήστος Σανίδας, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, 6. Κουτσούκος Χρήστος, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Φθιώτιδας
 Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φθιώτιδας:
1. Ελευθέριος Μπράζας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φθιώτιδας, 2. Νίκος Τσιακτάνης, Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φθιώτιδας
 Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς:
1. Δημήτριος Σαμαράς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς
2. Αποστόλης Γκούβας, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς, 3. Ιωάννης Βλαχογιάννης, Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ:
  1. Νίκος Παππάς, βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  2. Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  3. Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης
  4. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 
  5. Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  6. Βαγγέλης Σακελλάρης, Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  7. Δημήτρης Βέττας, πρώην Βουλευτής – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  8. Αποστόλης Καραναστάσης, πρώην βουλευτής – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
Δημήτρης Τσιπούρας, Μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νεότερη Παλαιότερη