Βουλή - Προκαταρκτική Παπαγγελόπουλου: Κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

Βουλή - Προκαταρκτική Παπαγγελόπουλου: Κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

Ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η μάρτυρας φέρεται να είπε, για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ότι «ξέχασε» να θέσει σε γνώση της επιτροπής της Βουλής την ανεπίσημη ενημέρωση που της είχε κάνει, μετά το ταξίδι στη Βιέννη με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τη συνάντηση με το FBI για την υπόθεση Novartis. Για την αξιοπιστία δε των ισχυρισμών του Ιωάννη Αγγελή, η Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι στις τέσσερις αναφορές του παρατηρούνται διαφοροποιήσεις.

Για το ταξίδι των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη και τη συνάντησή τους με το FBI, είπε ότι δεν ήταν ούτε παράνομο ούτε και παράτυπο αφού στόχος ήταν οι εισαγγελείς να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

Αναφερόμενη στο θεσμό των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει με νόημα ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που την υποχρεώνουν για την ένταξή τους ελληνικό δικαιϊκό σύστημα. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ωστόσο επισημαίνουν ότι η κ. Δημητρίου στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική αξία, σε σχέση με τους μάρτυρες που δείχνουν το πρόσωπό τους.

Εξάλλου μολονότι αρχικά είπε ότι δεν γνώριζε και δεν ήθελε να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευομένων μαρτύρων, στη συνέχεια, όπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, η κ. Δημητρίου είπε ότι γνώριζε τη διεύθυνση κατοικίας του Νικόλαου Μανιαδάκη και κινητοποίησε τους εισαγγελείς για να μη διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε και στην πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς. «Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράϊκου. Πριν από δύο ημέρες είχε έρθει στο γραφείο μου. Η συνάντηση έγινε με δική της πρωτοβουλία για να με ενημερώσει και δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι, μέχρι εκείνη τη συνάντησή μας, δεν υπήρχε τίποτα στο μυαλό της κυρίας Ράϊκου, σχετικά με όσα έγγραφε στην αναφορά της», φέρεται να είπε η Ξένη Δημητρίου και εξέφρασε και την απορία της που η κ. Ράικου δήλωσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή της και μην πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης αφού, «μετά την παραίτησή της, ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Αθηνών, την τοποθέτησε υπεύθυνη για την τρομοκρατία».

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στους λογαριασμούς γιατρών που είχαν λάβει χρήματα από τη Novartis. To άνοιγμα των λογαριασμών είχε ζητήσει, όπως είπε η κ. Τουλουπάκη και τότε βρέθηκε το έμβασμα στον σύζυγο της κ. Ράικου. «Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πως, η κ. Ράϊκου προφανώς ενημερώθηκε, από κάποια πηγή και άρχισε μια αντεπίθεση σε βάρος της κ. Τουλουπάκη», φέρεται να κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου.

Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη.

ΣΥΡΙΖΑ: χαριστική βολή στο αφήγημα της σκευωρίας

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με την κατάθεσή της, έδωσε σήμερα τη χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

«Στη σημερινή συνεδρίαση δεν ακούστηκαν, ούτε μια φορά, οι λέξεις Παπαγγελόπουλος, Ρασπούτιν, σκευωρία και, το σημαντικότερο, όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου, δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών, από τους εισαγγελείς Αγγελή και Ράικου, που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Σήμερα μάθαμε ότι η κ. Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό. 'Θυμήθηκε' παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν, όταν ένα χρόνο μετά, πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του γιατρού συζύγου της, μετά το άνοιγμα των κοινών τους λογαριασμών, στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από τη Novartis Ελβετίας. Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας, όχι φυσικά για να πάρουν μέρος στη σκευωρία, για την οποία μόνο ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο, αλλά για να φωτίσουν όλες τις πλευρές του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Μάθαμε επίσης ότι ο κ. Ιωάννης Αγγελής ο οποίος 'θυμήθηκε' παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπούτιν, τρεις βδομάδες μετά την κατάθεσή του στην Προανακριτική, στην οποία δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, ότι την επίμαχη περίοδο είχε κάνει 4 αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις οποίες πρόσθετε, άλλαζε και αφαιρούσε πράγματα ανάλογα με τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Και σε αυτές όμως δεν υπήρχε το παραμικρό για σκευωρία, παρεμβάσεις και Ρασπούτιν. Και τις 4 αυτές αναφορές 'ξέχασε' να τις θέσει σε γνώση των μελών της προανακριτικής επιτροπής».



via Ειδησεις https://ift.tt/2KKlb79
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη