Κικίλιας: Ήρθε στην Ελλάδα το σωτήριο φάρμακο για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Κικίλιας: Ήρθε στην Ελλάδα το σωτήριο φάρμακο για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Η καινοτόμος θεραπεία Trikafta, η οποία αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με κυστική ίνωση και γλιτώνει πολλούς από αυτούς τους ασθενείς από τη μεταμόσχευση πνευμόνων, ήρθε και στην Ελλάδα. Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης ασθενών στη σωτήρια θεραπεία.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με κυστική ίνωση.

Το θέμα είχε αναδείξει για πρώτη φορά ο ο επίτιμος προέδρος του Συλλόγου των Ασθενών με Κυστική Ίνωση, και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντοπίδης. Ασθενής και ο ίδιος σε τελικό στάδιο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση πνευμόνων διεκδικώντας για τον ίδιο και 10 συνασθενείς του την πρώιμη πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία Trikafta.

Δείτε επίσης: Ο ασθενής που αρνήθηκε μόσχευμα συγκλονίζει και πάλι: «Αυτοκτονία; Ισως να είναι! Η ιστορία θα δείξει»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην καινοτόμο θεραπεία, αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».via Ειδησεις https://ift.tt/2SkeGvQ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.