Ηλεκτρονικά πλέον η ασφαλιστική ενημερότητα από τον e- ΕΦΚΑ για 1,5 εκ. μη μισθωτούς

photo: Eurokinissi

Γ. Βρούτσης: Ηλεκτρονικά πλέον η ασφαλιστική ενημερότητα 1.500.000 μη μισθωτών ασφαλισμένων από τον e- ΕΦΚΑ.«Καταργούμε τη γραφειοκρατία ετών»

Έξι συναλλαγές μέσω διαδικτύου ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στους εν λόγω ασφαλισμένους να εκτελούν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και χωρίς επίσκεψη σε μονάδα του e-ΕΦΚΑ τις εξής 6 συναλλαγές:
1. Χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης για έναρξη στην ΑΑΔΕ
2.Χορήγηση Βεβαίωσης για Μεταβολή Δραστηριότητας
3. Χορήγηση Βεβαίωσης Εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ
4. Χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας
5. Υποβολή Απογραφικού Δελτίου για Αγρότες
6.Εκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης "μαζί με τον Διοικητή και τα στελέχη του e- ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ ψηφιοποιούμε μία σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας με σημαντικότερη την ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους της χώρας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, αποτελούσε ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των επιστημονικών φορέων της χώρας μας. Έτσι από την επόμενη εβδομάδα κανένας δεν θα χρειάζεται να πάει αυτοπρόσωπα σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να περιμένει σε ουρές για το αποδεικτικό της ασφαλιστικής του ενημερότητας. Θα μπορεί να το έχει στο γραφείο του ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση αθόρυβα, με σχέδιο, κάτω από τις οδηγίες του Πρωθυπουργού καταπολεμάει καίρια τη γραφειοκρατία και λύνει χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη».

Χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης μέσω Διαδικτύου

Η Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε μελλοντικούς ασφαλισμένους μη-μισθωτούς που απαιτείται για τη Δήλωση Έναρξης ή Επανέναρξης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Οι χρήστες εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Οι χρήστες της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους οποίους επιθυμούν να προχωρήσουν σε έναρξη, ή επανέναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ταχυδρομική διεύθυνση άσκησης της δραστηριότητας, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν για το τρέχον έτος και υποβάλλουν το αίτημα για χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης.

Χορήγηση Βεβαίωσης για Μεταβολή Δραστηριότητας μέσω Διαδικτύου

Η Βεβαίωση που απαιτείται για τη Δήλωση Μεταβολής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) .

Οι χρήστες εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Οι χρήστες της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπληρώνουν / διαγράφουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους οποίους επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταβολή (προσθήκη/διακοπή) επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ταχυδρομική διεύθυνση της άσκησης της δραστηριότητας και υποβάλουν το αίτημα για τη χορήγηση Βεβαίωσης. Σε περίπτωση που τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται. Μόλις υποβληθεί η αίτηση η υπηρεσία ελέγχει εάν ο ασφαλισμένος είναι ασφαλιστικά ενήμερος και εφόσον είναι προχωρεί στην έκδοση της Βεβαίωσης.

Χορήγηση Βεβαίωσης Εγγραφής μέσω Διαδικτύου

Η Βεβαίωση Εγγραφής σε ασφαλισμένους μη μισθωτούς του e-Ε.Φ.Κ.Α. εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) .

Οι ασφαλισμένοι εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπληρώνουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), εφόσον έχουν κάνει έναρξη στην ΑΑΔΕ και δεν είναι ήδη καταχωρημένοι στον e-ΕΦΚΑ, και υποβάλουν το αίτημα για τη χορήγηση βεβαίωσης.. Σε περίπτωση που τα προσωπικά τους στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία χρήζουν τροποποίησης, οι ασφαλισμένοι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται.

Στη Βεβαίωση αποτυπώνονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ή άλλου μέσου απόδειξης στοιχείων ταυτότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999 (Α' 45), όπως ισχύουν ο ΑΜΚΑ , ο ΑΦΜ του και οι ΚΑΔ για τους οποίους έχει ενεργή ασφαλιστική σχέση. Η Βεβαίωση δεν επέχει θέση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας μέσω Διαδικτύου

Η Βεβαίωση Προϋπηρεσίας σε ασφαλισμένους μισθωτούς του e-Ε.Φ.Κ.Α. εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Οι ασφαλισμένοι εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και υποβάλουν το αίτημα για τη χορήγηση βεβαίωσης. Σε περίπτωση που τα προσωπικά τους στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι ασφαλισμένοι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται.

Υποβολή Απογραφικού Δελτίου μέσω Διαδικτύου

Πρόσωπα που επιθυμούν να υπαχθούν στην ασφάλιση στο καθεστώς π. ΟΓΑ και δεν έχουν υποχρέωση έναρξης δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ υποβάλλουν ηλεκτρονικά το απογραφικό δελτίο – υπεύθυνη δήλωση στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην υπηρεσία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία όπως εμφανίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ. Σε περίπτωση που τα προσωπικά τους στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία χρήζουν τροποποίησης, αυτά θα πρέπει πρώτα να διορθωθούν σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στην υπηρεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν στο Απογραφικό Δελτίο τα στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας, στοιχεία της εκμετάλλευσης, στοιχεία εγγραφής σε σχετικά μητρώα, στοιχεία σχετικών βιβλιαρίων και αδειών, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την απόδειξη της ασφαλιστέας ιδιότητας. Επίσης συμπληρώνουν στοιχεία για ενδεχόμενη προηγούμενη, αναδρομική ή παράλληλη ασφάλιση, καθώς και για ενδεχόμενη λήψη σύνταξης.

Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν για το τρέχον έτος, επισυνάπτουν τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται κατά περίπτωση προς τεκμηρίωση των όσων δηλώνουν στο Απογραφικό Δελτίο και υποβάλουν το Απογραφικό Δελτίο, το οποίο επέχει αίτησης υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια οργανική μονάδα του e-ΕΦΚΑ κατόπιν σχετικής πρόσκλησης για έλεγχο.

Μετά την επιτυχή υποβολή του Απογραφικού Δελτίου οι ασφαλισμένοι υπάγονται στο καθεστώς ασφάλισης του τ. ΟΓΑ και σε οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων απογραφής οφείλουν να ενημερώσουν αμελλητί τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Έκδοση Αποδεικτικών Ασφαλιστικής Ενημερότητας μέσω διαδικτύου

Το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-EFKA.

Οι χρήστες εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρίσουν τον ΑΜΚΑ τους. Για την είσοδο στην ηλεκτρονική υπηρεσία Εργοδοτών χρησιμοποιούνται οι κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

Οι χρήστες της υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ, και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που τα στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων οι χρήστες της υπηρεσίας υποβάλουν το αίτημα για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, επιλέγοντας και το σκοπό για τον οποίο θα την χρησιμοποιήσουν.



via Ειδησεις https://ift.tt/3d2OvSz
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη