Βουλή, Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό

Βουλή, Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό

Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που ξεκίνησε στις 11 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας και στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτόν τον στόχο, την προστασία της δημόσιας υγείας, τον πετύχαμε. Είχαμε επιτυχία στην αντιμτώπιση της πανδημίας

Στις 30/3 είχαμε 297 νοσηλευόμενους σε κλίνες covid-19. Χθες ο αριθμός αυτός είχε πέσει στους 118. Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στον μέγιστο αριθμό διασωληνωμένων, σε 93, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας αυτές τις ημερομηνίες - σταθμός.

Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον υγιεινομικό μας στόχο, επισήμανε. Και τόνισε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση και απειλεί τους πάντες, όλες τις χώρες, χωρίς κοινωνικό διαχωρισμό. Αυτό το δράμα έχει πολλά θύματα αλλά κανέναν υπεύθυνο που θα κλιθεί να λογοδοτήσει.

Μια σειρά από έκτακτα μέτρα που φάνταζαν δύσκολα, ελήφθησαν και είναι γεγονός:

  • Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις παρελθόντος για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας.
  • Δυνατότητα ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα.
  • Περισσότεροι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια σε επιχειρήσεις.
  • Αξιοποίηση περισσότερων αποθεματικών.

Έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και πρέπει να έχουμε εφεδρείες, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα 17,5 δισ. - Θα φτάσουν τα 24 δισ.

Μέχρι τώρα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που στήριξαν το εισόδημα των πολιτών και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις. Ήδη οι μισθωτοί πριμοδοτούνται με 800 ευρώ, τα ενοίκια μειώνονται κατά 40% και ισχύει η παράταση καταβολής πληρωμών στο δημόσιο. Νέο εργαλείο η επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση επιτοκίου σε ενήμερα δάνεια είναι μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν.

Μέσα στο Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων -πακέτο 7 δισ.- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επόμενο βήμα είναι η απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία και τα τεστ με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Πάνω από 5 δισ. θα δαπανηθούν για χρηματοδοτικά εργαλεία και ενίσχυση της αγοράς μέσω ΕΣΠΑ.

Το δημόσιο έχει καταβάλει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στις επιχειρήσεις, μέχρι 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποτελεί ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους. Επισήμανε ότι οι κλίνες ΜΕΘ από 565 έγιναν 1.015, εγκρίθηκαν σχεδόν 5.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ το ΕΣΥ απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό και επάρκεια υλικών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους έκαναν τιτάνιο αγώνα ώστε τα νοσοκομεία μας να έχουν επάρκεια υλικών. Κερδίσαμε τον πόλεμο αυτό, είπε και ευχαρίστησε παράλληλα τους ιδιώτες δωρητές, που προσέφεραν 64 εκατ. ευρώ που ενίσχυσαν το ΕΣΥ σε μέσα.  

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτείνει οικονομικό σχέδιο για την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που λέτε είναι να ποτίζετε το λεφτόδεντρο, που δεν υπάρχει πια. Μαράθηκε το 2015, είπε. Τέτοιες προτάσεις υπονομεύουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και προτάσεις περί επιτάξεων είναι λαϊκιστικές.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Στην εθνική αντιπροσωπεία απευθύνεται ο πρωθυπουργός και δικαίωμα να λάβουν το λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή:via Ειδησεις https://ift.tt/3f4f8Ir
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.