Κομοτηνή:19-5-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή:19-5-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Περιφέρεια
89 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια για την υγεία
Στα 89 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι πόροι που έχει ήδη διαθέσει και δεσμεύσει η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή, γεγονός που την κατατάσσει στις τρεις πρώτες θέσεις των Περιφερειών της χώρας, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτουν τους περισσότερους πόρους για την υγεία. Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά τη διάρκειασύσκεψης που συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή με τους έξι διοικητές και διοικήτριες των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Στόχος της σύσκεψης κατά τον κ. Μέτιο ήταν να καταγραφούν οι ανάγκες των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού
Πρόσθετη ενίσχυση του τομέα της Υγείας με 11 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εγκρίθηκε με εισήγηση του κ. Μέτιου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας. 7,8 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 229 ατόμων ιατρικών, νοσηλευτικών και άλλων ειδικοτήτων, σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και 3,2 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 44 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων σε χώρους μεταναστών και προσφύγων.
Βουλή
Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στις νοσοκομειακές μονάδες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΑΜΘ)

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, για τις προσλήψεις που έγιναν στις νοσοκομειακές μονάδες της ΠΑΜΘ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζεΐμπέκ Χουσεΐν, Ξανθόπουλος Θεόφιλος και Χαρίτου Τάκης. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των προσλήψεων που έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην ΠΑΜΘ, από τις 11-03-2020, ημέρα κατά την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορούσε προσλήψεις στον χώρο της Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε χθες τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο στο δημαρχείο στις Σάπες, τον οποίον ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση για τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και τα προβλήματα που θέτει ως προτεραιότητες το επόμενο διάστημα ο Δήμος. Ο βουλευτής τόνισε πως «οι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος στη διάρκεια της πανδημίας (καθαριότητα, απολυμάνσεις)». Ενώ σημείωσε «στη δεύτερη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε θα σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο. Οι απώλειες εσόδων του Δήμου, λόγω της μετάθεσης καταβολής των δημοτικών τελών, των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου που τρέχουν, θα έπρεπε να είχαν ήδη καλυφθεί οικονομικά από την κυβέρνηση, δυστυχώς όμως άρχισαν ήδη επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου».
Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

«Ο Ε.Φ.Κ.Α υπολογίζεται να έχει έλλειμμα μέχρι τέλους του χρόνου γύρω στα 3 δις.» Υποστηρίζει με δήλωσή του ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων. Ενώ προβλέπει μείωση των συντάξεων. «Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας οδηγεί σε δραματική αύξηση της ανεργίας και σε ραγδαία πτώση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.» σημειώνει ο κος Σακελλίων.

Πρωτογενής Τομέας
Προκαταβολή στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης
Τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής στους δικαιούχους του Υπομέτρου 4.1 των Σχεδίων Βελτίωσης ενεργοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Το ποσό που δύναται να λάβει ο δικαιούχος ανέρχεται στο 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου με την προϋπόθεση προσκόμισης ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Οικονομία – Επιμελητήρια
Προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας
Ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων και σαράντα οκτώ προτάσεων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας απέστειλαν στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη Κυριάκο και τους αρμόδιους Υπουργούς το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής. Οι άξονές είναι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας.
ΕργατοΥπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής
Ψήφισμα για τις καθαρίστριες
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής στηρίζει τον αγώνα των σωματείων στη σχολική καθαριότητα και το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία. Με ομόφωνο ψήφισμα του το ΔΣ ζητα μονιμοποίηση των 54 συμβασιούχων καθαριστριών του Νομού Ροδόπης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την πλήρη κάλυψη της ανάγκης για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Θα προχωρήσει δε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής και σε κατάθεση του ψηφίσματος.
Ψήφισμα για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής με ομόφωνο ψήφισμα καταγγέλλει ως « αντιεκπαιδευτικό» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και ζητά να: Αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους που να παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση. Λέει 'Όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο.» και σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί η τροπολογία που προβλέπει τη διαδικτυιακή μετάδοση του μαθήματις. Αλλά και να ληφθούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα σχολικά κτίρια.
Επέτειοι
19η Μαΐου- Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες η σημερινή. O αγώνας και οι διεκδικήσεις δεν περιορίζονται στην ηθική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, αλλά στοχεύουν στην αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 που έλαβαν χώρα στη Μικρά Ασία, με θύματα τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι), καθώς επίσης και στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας τονίζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σημειώνοντας ότι «Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά.»
Μήνυμα τιμής και Μνήμης
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), τιμά τους Ποντίους, στέλνοντας το μήνυμά της διαρκούς Ιεράς Μνήμης και ζητά από τους θύτες να εκφράσουν αναδρομικά τη συγνώμη στα αθώα θύματα τους.
Επικοινωνία ψυχών, όχι εκδίκηση
«Η μνήμη δεν συνεπάγεται εκδίκηση / σημαίνει επικοινωνία ψυχών.» τονίζει ο συγγραφέας –φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος για την σημερινή επέτειο και σημειώνει « Πέρασαν ήδη 100+1 έτη από τη βαριά πληγή, την ανείπωτη κληρονομιά των ποντίων.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επαναλειτουργεί από αύριο το Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής
Επαναλειτουργεί από αύριο το Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής με τις νέες συνθήκες που επιβάλει η προστασία από την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε αυτή τη φάση, όπως τονίζει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, επιτρέπεται η προσέλευση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε: – αθλητές/τριες των Σωματείων – υποψήφιους/ες των πανελλαδικών εξετάσεων που εξετάζονται σε αγωνίσματα για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κ.α.).Τα Γυμναστήρια εντός των Σχολικών Μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Απάντηση Ηλία Μπούκα
Με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου Ιάσμου στον συνδυασμό Όραμα Αναγέννησης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας αναφέρει ότι δεν έχει ασχοληθεί με τον δήμαρχο δημόσια ποτέ. «Προσπαθώ να κάνω το καθήκον μου όσο το δυνατόν καλύτερα και με τα μέσα που διαθέτω ως Πρόεδρος της Κοινότητας Ιάσμου σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου και τις συγκυρίες που ζούμε.»
αναφέρει ο κος Μπούκας.

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Ανοικτός ξανά ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων
Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων θα λειτουργεί από σήμερα καθημερινά, εκτός Τρίτης. Έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης του από τον κορονοϊό, έχουν ληφθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους υπαλλήλους. Από τις 8.30΄ το πρωί, μέχρι τις 3.30΄ το απόγευμα θα είναι ανοικτός στο κοινό.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη ημεδαπός ο οποίος διέπραξε δύο ληστείες και μία απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου στην Ξάνθη
Συνελήφθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για ληστεία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη κατακράτηση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο δράστης διέρρηξε οικία και εισήλθε στο εσωτερικό της, όπου με τη χρήση βίας και απειλών σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού, απαίτησε από αυτόν χρήματα. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, ο δράστης διέπραξε άλλες δύο ληστείες σε βάρος του ίδιου ηλικιωμένου.
Καιρός
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2Th16Ka
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.