Πυθαγορας Δρουσιώτης (Λεμεσός 1908 - 1986)

Ελληνοκύπριος ποιητής κι εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στη Λεμεσό, όπου και έμαθε τα βασικά γράμματα. Κατόπι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Για ένα διάστημα δικηγόρησε στην πόλη πού γεννήθηκε. Στη συνέχεια εργάστηκε σαν καθηγητής στο Οικονομικό Γυμνάσιο Λεμεσού. Άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του στη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ από το 1930. Στα 1963 μόνο εξέδωσε μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο ΕΚΛΟΓΗ. Έχει συνεργαστεί σ’ όλα τα φιλολογικά περιοδικά της Κύπρου. Είναι καθαρά λυρικός ποιητής, που εξακολουθεί να γράφει παραδοσιακούς στίχους, με θέματα αντλημένα απ’ τη νοσταλγία της νιότης του κι από την προπολεμική εποχή. Η ΕΚΛΟΓΗ του χωρίζεται σ’ έξη σειρές, με τούς ακόλουθους ενδεικτικούς τίτλους: «Ερώτων λιτανείες», «Καημοί των Κύκνων», «Τοπία θανάτου», «Αττικά φέγγη», «Εντελβάις», «Μεταφράσεις».

Ήρθε τ’ αχνό χινόπωρο με τις γλυκύτατες βραδιές
γιομάτο ανία, ρεμβασμούς και πράες μελαγχολίες·
ήρθε τ’ αχνό χινόπωρο να μας ματώσει τις καρδιές
με κάποιων βασανιστικών ερώτων νοσταλγίες...

Ήρθε κι αισθάνονται οι ψυχές χλωμών θανάτων βήματα
να τις ξαφνιάζουν με βουβά κι ανεξιχνίαστα δέη·
κι είναι θαρρείς τα ριγηλά τών πλατανιών θρηνήματα
τού ωραίου καλοκαιριού η ψυχή που νείρεται καί κλαίει.

«Κερύνεια»

Δαντέλες τ’ αφροστέφανο του πέλαου πανηγύρι
κεντά στα βράχια κι όλο ανθούς μαδά στην αμμουδιά
κι η τρυφερή σου ανάμνηση γλιστράει απ’ την καρδιά
ξενιτεμένη μέλισσα που αναζητάει τη γύρη.

Ο Π. Δρουσιώτης έχει δημοσιεύσει ακόμα κριτικά μελετήματα, με διεισδυτικότητα κι ευθύνη, για το έργο τού Σικελιανού, τού Μαλακάση, τού Πορφύρα, τού Δροσίνη, τού συμπατριώτη του Κύπρου Χρυσάνθου, κι άλλων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ
ΑΘΗΝΑ
1976


from ανεμουριον https://ift.tt/3c8BDtR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη