-->

Οι καταυλισμοί της Λαμίας το 1949 κατά τον ελληνικό εμφύλιο - Σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα του Αθανάσιου Μιχελή


Για την Ιστορία: Τον Αύγουστο του 1947, με εντολή των Αμερικανών, μετακινήθηκε όλος ο ορεινός αγροτο-κτηνοτροφικός πληθυσμός της χώρας, προκειμένου να αποκοπούν οι ενισχύσεις του αντάρτικου στρατού του ΚΚΕ (του ΔΣΕ). Επρόκειτο για πλέον των 700.000 κατοίκων των χωριών.



Αυτοί εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς στα περίχωρα των πόλεων και φροντίζονταν από την οικονομική βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, που επίσημα διαχειρίζονταν ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά ακροδεξιές ομάδες (Διάβασε την έκθεση του Αμερικανού Πολ Πόρτερ σχετικά).

Οι καταυλισμοί στη Λαμία ήταν στο αραπόρεμα (εκεί που σήμερα είναι το 5ο Γυμνάσιο), και στο Τσαλτάκη. 



Σημειωτέον, όσα παιδάκια ήταν χωρίς οικογένεια (είτε ορφανά είτε με γονείς στο αντάρτικο, τα μάζεψαν και τα πήγαν στις "παιδοπόλεις" (ιδρύματα της Φρειδερίκης)

Υ.Γ. Τα παραπάνω αποτελούσαν για χρόνια τις ..."λευκές-άγραφες-απόρρητες σελίδες" της Ελληνικής Ιστορίας.

Δυστυχώς αρκούμασταν στα κατορθώματα του Μεγαλέξανδρου




Οι φωτογραφίες είναι από καταυλισμούς στη Λαμία το 1949 και είναι από το προσωπικό αρχείο του Αθανάσιου Μιχελή.

-----------------------------------------------------------------

Ο Θανάσης Μιχελής γεννήθηκε στη Λαμία, όπου διαμένει με τη σύζυγό του Αθηνά Τζιάζα (εκπαιδευτικό), με την οποία έχουν μια κόρη γιατρό.

Είναι Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης). Έκανε σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και είναι συγγραφέας των βιβλίων «Εκπαίδευση και Κοινωνικές Ανισότητες», «Αξιολόγηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών» και πολλών άρθρων. 

Γνωρίζει Γαλλικά και χρήση Η/Υ.

Εργάστηκε στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1978-2011), όπου επί σειρά ετών άσκησε διοικητικά καθήκοντα (1997-2011) ως Διευθυντής Σχολείων και ως Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης του Νομού.

Υπήρξε μέλος του ΔΣ/ΕΛΜΕ Φθιώτιδας (από το 1979 έως το 1988). Πρόεδρος αυτού επί σειρά ετών. Μέλος του ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας (δυο θητείες 1986-88 και 1988-90). Συμμετείχε σε συνέδρια ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ (1979-1990).

Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη δυο φορές (τον Ιανουάριο του 1973 και το Μάιο του 1974).

Από τα φοιτητικά του χρόνια έως σήμερα υπήρξε και παραμένει ενεργό μέλος Αριστεράς (του ΚΚΕ έως το 1991 και στη συνέχεια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ). Σήμερα είναι μέλος της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μάιο του 2014 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.
-->