Έρευνα : Στο 63% οι «μαύρες» πληρωμές στην Υγεία

Έρευνα : Στο 63% οι «μαύρες» πληρωμές στην Υγεία

«Φακελάκια» και άτυπες, «μαύρες», πληρωμές συνεχίζουν να μαστίζουν τις ελληνικές υπηρεσίες υγείας όπως δείχνει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες επιστήμονες για τις άτυπες πληρωμές στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα 63% των περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα περιελάμβαναν άτυπες πληρωμές.

Στην ουσία άτυπες πληρωμές είναι όλες εκείνες σε χρήματα ή είδος, οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά επίσημα και βέβαια περιλαμβάνουν και τα «φακελάκια», αλλά δεν αφορούν μόνο αυτά.

Οι συμμετοχές, συμπληρωμές και άλλες επιβαρύνσεις των πολιτών-ασθενών που καταβάλλονται αλλά για τις οποίες εκδίδεται απόδειξη ή άλλο φορολογικό στοιχειό δεν συμπεριλαμβάνονται στις άτυπες πληρωμές, αλλά στις ίδιες (out-of-pocket) πληρωμές, τις άμεσες αυτές δηλαδή που πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Ο Αθανάσιος Βοζίκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Κυριάκος Σουλιώτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Θεόδωρος Γιαννούχος του Πανεπιστήμιου του Τέξας, Παρασκευή Κουφοπούλου του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Leanne Fawkes του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας στο news4health.gr


Ειδησεις https://ift.tt/36uTkC3
Νεότερη Παλαιότερη