Γράμμα από την Λαμία: Ποιοι τήρησαν τα μέτρα, πού εντοπίστηκε συνωστισμός



Βόλτα στη Ρήγα Φεραίου. 

Η νέα κανονικότητα βρήκε ώριμους τους πολίτες της φθιωτικής πρωτεύουσας σε γενικές γραμμές.

Κάθε πόλη αποτελεί μικρογραφία ολόκληρης της χώρας. Όταν ένα φαινόμενο συναντάται σε μια ελληνική πόλη, κατά πάσα πιθανότητα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, όταν είχαν προκαλέσει ανησυχία οι εικόνες από την παραλιακή της Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες πολίτες έβγαιναν την ίδια ώρα για την απογευματινή τους βόλτα, την ίδια στιγμή ο ποδηλατόδρομος της Λαμίας ασφυκτιούσε από κόσμο. Συνεπώς, αυτά που παρατηρήθηκαν την πρώτη μέρα της νέας κανονικότητας στην φθιωτική πρωτεύουσα, σίγουρα παρατηρήθηκαν τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα περίχωρά τους. 

Τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά που άνοιξαν 

Οι πολίτες έδειξαν συμμορφωμένοι ως προς αυτή την εντολή. Το μεγάλο στοίχημα ήταν τα κομμωτήρια, καθώς οι περισσότεροι χρήστες στα social media έδειχναν απελπισμένοι που δεν είχαν κουρευτεί για 40 μέρες. Παρόλα αυτά, τηρήθηκαν κανόνες και αποστάσεις. Τα κομμωτήρια δούλεψαν μόνο με ραντεβού, οι υπάλληλοι φορούσαν μάσκες και τα άτομα κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους. Δύο πελάτες μέσα (αν ήταν μεγαλύτερος ο χώρος ίσως έμπαινε και τρίτος) και οι υπόλοιποι έξω και από απόσταση. Η νέα κανονικότητα φάνηκε εκ πρώτης όψεως ότι βρήκε συμμορφωμένους τους πολίτες. 


Στιγμιότυπο από κομμωτήριο...

Γεμάτοι οι δρόμοι, μίνι συνωστισμοί 

Σε πολλά σημεία της πόλης υπήρχαν παρέες που συζητούσαν μεταξύ τους με καφέ στο χέρι. Ευδιάθετοι που βγήκαν για πρώτη ημέρα χωρίς να στείλουν μήνυμα στην Πολιτική Προστασία. Ηλικιωμένοι χαιρετιούνταν στην Πλατεία Πάρκου μετά από καιρό. Στον δρόμο υπήρχε αρκετή κίνηση. Θύμιζε μια κανονική ημέρα πριν τον κορονοϊό στη Ρήγα Φεραίου. 


Βόλτα στη Ρήγα Φεραίου. 

«Πανηγύρια» στις τράπεζες και στα κέντρα κινητής τηλεφωνίας 

Ο συνωστισμός και οι ουρές έξω από τις τράπεζες και τα μαγαζιά κινητής τηλεφωνίας άφησαν πικρή γεύση από την κατά τα άλλα πειθαρχημένη πόλη την πρώτη ημέρα της άρσης των μέτρων προστασίας. Δεκάδες άνθρωποι έξω από τις τράπεζες, με ή χωρίς μάσκες, ο ένας κοντά στον άλλον. Άλλοι απλά για να χρησιμοποιήσουν το ΑΤΜ μηχάνημα (χωρίς γάντια), άλλοι για να μπουν στο κτίριο και να εξυπηρετηθούν.





Το ίδιο συνέβαινε και στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με κοσμό που κρατούσε λογαριασμούς στα χέρια του για να τους εξοφλήσουν. Η πρώτη μου απορία ήταν «μα καλά, δεν έχουν e-banking» για να ξεμπερδεύουν; Όχι μόνο θα ξεμπέρδευαν, αλλά δεν θα κινδύνευαν. 


Συμπέρασμα: Μπορεί η Λαμία να μην έχει κάποιο κρούσμα, αλλά οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, διότι σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν περισσότερα μαγαζιά, ενώ θα επιτρέπονται και οι μετανικήσεις προς άλλους νομούς. Οπότε, πολύ απλά, αν αγνοούμε τα μέτρα υγειεινής, θα είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στον κορονοϊό. Και όπως, έχετε διαπιστώσει, αν και πολλοί πολίτες δεν το πιστεύουν σύντομα με μια νέα έρευνα του ΕΚΠΑ, ο COVID-19 είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη. 

Μάσκες σε κλειστούς χώρους, αποστάσεις, αντισηπτικά και όλα θα πάνε καλά!

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη