Οι συνοικίες της Λιβαδειάς στην Τουρκοκρατία - Σταροπάζαρο - Ταμπάχνα

Από το βιβλίο της Αιμιλίας Λ. Γιαννακούρου-Χατζημανόλη με τίτλο Η ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ εκδ. Δ. Γκαντήραγα (τυπογρ.), Αθήνα
Εικόνα 4
Η σημερινή πλατεία Αθανασίου Διάκου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τα πρώτα χρόνια του αιώνα μας λέγονταν Σταροπάζαρο.

Όλες οι πόλεις που ήταν επί τουρκοκρατίας επαρχιακά διοικητικά κέντρα, όπως η Λιβαδειά, είχαν τα σταροπάζαρα, που ήταν χώροι έκθεσης και πώλησης των προϊόντων, όπως επέβαλαν οι συνθήκες της ζωής που επικρατούσαν εκείνη την εποχή.

Μόλις τελείωναν τα αλώνια στήνονταν σ’ αυτές τις πλατείες τα παζάρια που πουλούσαν τα δημητριακά, διαρκούσαν περίπου ένα μήνα και συνέδεαν, κατά κάποιο τρόπο, την ντόπια αγορά με το εξαγωγικό εμπόριο.

Στους ίδιους χώρους μια φορά τη βδομάδα, Σάββατο ή Κυριακή, γίνονταν παζάρια που διαρκούσαν μέχρι το μεσημέρι. Επειδή τότε δεν υπήρχαν κρεοπωλεία, ψαράδικα, μανάβικα, στα παζάρια του Σαββατοκύριακου πουλούσαν ό,τι χρειάζονταν μία οικογένεια της εποχής από κρέατα μέχρι και οικόσιτα ζώα. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο κάθε καζάς είχε το λιγώτερο 40 χωριά, η οικονομική κίνηση στα παζάρια θα ήταν υπολογίσιμη. Το βδομαδιάτικο παζάρι της Λιβαδειάς, που γίνονταν κάθε Σάββατο, καταργήθηκε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Στην πλατεία του σταροπάζαρου τα σπουδαιότερα κτίρια κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν το τζαμί το λεγόμενο του Βοϊβόνδα. Στην εικόνα 4 φαίνεται το τζαμί όταν τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση το είχαν μετατρέψει σε εκκλησία. Αργότερα το τζαμί κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε η σημερινή Μητρόπολη. Απέναντι από το τζαμί ήταν το χαμάμ που πήγαιναν οι γυναίκες, δίπλα στο χαμάμ κάτω προς την όχθη της Έρκυνας είναι η βρύση που κατά την παράδοση προτιμούσαν να παίρνουν νερό οι κοπελιές.

Εκτός από το Σταροπάζαρο από τον καιρό της τουρκοκρατίας είχε διαμορφωθεί και ο χώρος της Ταμπάχνας, της σημερινής πλατείας Μαγιάκου.

Στη Ταμπάχνα πρέπει να ήταν το βυρσοδεψείο που είδε ο Εβλιά κοντά στο ποτάμι, γιατί Ταμπάκ-χανέ τούρκικα σημαίνει ο τόπος με το βυρσοδεψείο και ταμπάκης λέγοντας ο βυρσοδέψης επομένως Ταμπάχνα είναι παραφθορά των λέξεων ταμπάκ-χανέ.


from ανεμουριον https://ift.tt/2zhSpZn
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη