Πέτσας: Βήμα προς την κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων

Πέτσας: Βήμα προς την κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων

Κορονοϊός: «Όλα τα μέτρα που πήραμε στόχο έχουν να γυρίσουμε, σιγά-σιγά, σε αυτό που είναι κανονικό. Και κανονικό είναι το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο για πολλούς λόγους». Τα παραπάνω ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βήμα στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Είναι προτιμότερο αυτό το βήμα να ξεκινήσει νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματά του και να κάνουμε, αν χρειαστεί, διορθωτικές κινήσεις, παρά να πούμε ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σχολεία και θα περιμένουμε να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός» εξήγησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε ότι ο ιός «θα συνεχίσει να είναι ανάμεσά μας, μέχρι να υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και πως «πάμε με σταδιακά βήματα στην πολύ πιο δύσκολη φάση, στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα».

«Το σχολείο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, -όπως έχουν εξηγήσει και οι ειδικοί- τα παιδιά έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν, έχουν χαμηλότερη μεταδοτικότητα και επίσης έχουν χαμηλότερο ποσοστό κάποιας βαριάς επιπλοκής. Δεύτερον, μέσα στο σχολείο είναι καθημερινά τα ίδια παιδιά. Επίσης, οι αποστάσεις μεταξύ τους, στη σχολική τάξη θα είναι αυτές που έχουν συστήσει οι ειδικοί. Και επιπλέον, έχουμε πλέον την ικανότητα και την εμπειρία μιας πολύ αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες είπε ότι σήμερα θα κυκλοφορήσει ένα βίντεο ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος πώς μπορεί να κάνει ακόμη και αυτοσχέδια μάσκα, αν χρειαστεί, με ένα ύφασμα. «Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη χειρουργική μάσκα, μία απλή υφασμάτινη μάσκα ή μια αυτοσχέδια μάσκα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για παράδειγμα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Υποχρεωτική είναι επίσης στο κομμωτήριο και σε εργασίες, που είναι πολύ κοντινή η επαφή του εργαζόμενου με τον πελάτη» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι στην αρχή της κρίσης, είχαμε χειρουργικές μάσκες λιγότερες από ένα εκατομμύριο, οι οποίες ήταν κυρίως για το υγειονομικό προσωπικό. «Σήμερα, έχουμε πάνω από είκοσι εκατομμύρια, χάρη και στις δωρεές πάρα πολλών συμπολιτών μας. Έχουμε πλέον ένα μεγάλο στοκ και για το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και κάποια επάρκεια στην αγορά. Ελληνικές επιχειρήσεις άδραξαν την ευκαιρία και έχουμε σήμερα -που δεν υπήρχε πριν- παραγωγή τριακοσίων χιλιάδων μασκών την ημέρα. Όπως για τα αντισηπτικά, έτσι και για τις μάσκες, δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά, όπως αποδείχθηκε στην αρχή της κρίσης, έτσι και τώρα, θα φανεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να ισορροπήσει η αγορά» πρόσθεσε.

Επισήμανε πάντως πως «η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο ατομικής υγιεινής» και πως «το βασικό -όπως ξέρουμε όλοι- είναι να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, όπως και να αποφεύγουμε τις χειραψίες».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός. «Δεν πάμε σε εκλογές. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» απάντησε.via Ειδησεις https://ift.tt/3d3cDEr
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.