Γιάννης Οικονόμου: Νέα ερώτηση για την ΠΕΛ


Νέα ερώτηση για την ΠΕΛ

Επανέρχομαι στο ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με την κατάθεση νέας σχετικής ερώτησης προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση μου που αφορά αυτόν τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόλο της Λαμίας και της Φθιώτιδας για την αξιοποίηση του οποίου έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση-τη Φάρμα Καινοτομίας- τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο λόγος που επανέρχομαι με νέα ερώτηση μου προς το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αφενός μεν γιατί λόγω των έκτακτων συνθηκών είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αφετέρου δε επειδή είναι εύλογη η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, η οποία μάλιστα διογκώνεται με το έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης.

Με την υπ. αριθμ. 6613/19.05.2020 κοινοβουλευτική ερώτηση μου ρωτώ τον υπουργό Ανάπτυξης:

- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ή τη συμπλήρωσή του ή την έκδοση των ΚΥΑ που εκκρεμούν και που θα ρυθμίσουν μια σειρά σοβαρών θεμάτων για την οργάνωση και τη λειτουργία του νέου σχήματος; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω πρωτοβουλίες;

-Η πολυπλοκότητα της "υπόθεσης ΠΕΛ", εξαιτίας της οποίας παρά την ψήφιση της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει τίποτα, επιβάλλει την συνεχή εμπλοκή της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με δεδομένο αυτό είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοσίου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς της Φθιώτιδας και τους τοπικούς βουλευτές σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΠΕΛ βάσει των σχεδίων που έχουν ήδη κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθούν;

Για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές εξελίξεις που φέρνει στην οικονομία η επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, θα πρέπει άμεσα να κινηθούμε προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό περνάει μέσα από την αξιοποίηση αδρανών αναπτυξιακών συντελεστών που υπάρχουν διάσπαρτοι παντού στην περιφέρεια.

Για την Φθιώτιδα και τη Λαμία, εμβληματικός αναπτυξιακός συντελεστής είναι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, οι εγκαταστάσεις της οποίας ρημάζουν και είναι ακατάλληλες προς κάθε χρήση. Για την αξιοποίηση της ΠΕΛ έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον δημόσιο διάλογο, η οποία βρίσκεται σε γνώση και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Από το Blogger.