Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Να αποσυρθεί το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που βλάπτει σοβαρά και τη Βοιωτία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αυτές τις μέρες και εν μέσω πανδημίας, συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, του οποίου οι διατάξεις πλήττουν καίρια τη βιοποικιλότητα, τη τοπικότητα και τη δημοκρατία.

Σε μια εποχή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τη σύνδεση της πανδημίας του κοροναϊούκαι των ζωωνόσων  με τη μείωση της βιοποικιλότητας, του φυσικού περιβάλλοντος και τους κινδύνους για την ισορροπία στο πλανήτη, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα στη Βουλή, που είναι σε καραντίνα όπως όλοι μας.

Το νομοσχέδιο που δικαίως, συνάντησε τη καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και Όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα:

·       Φέρνει τα πάνω κάτω στη περιβαλλοντική αδειοδότηση, καταργώντας στη πράξη κάθε ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και στο χωροταξικό σχεδιασμό για χάρη «της ευελιξίας και της ανάδρασης».

·       Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων κυρίως στα 48 άρθρα που τέθηκαν στη διαβούλευση και ήρθαν τελευταία στιγμή στη Βουλή.

·       Ανοίγει τις πύλες για πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών αναπτυξιακών  εργαλείων όπως τα δίκτυα ενέργειας του ΑΔΜΗΕ

·       Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Κεντρικό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και η αντικατάστασή τους από μια υπουργοκεντρική Επιτροπή  Αθήνα. Φέρνει ξανά το ψευτοδίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, ενώ έχει αποδειχτεί ότι στιβαρή περιβαλλοντική νομοθεσία ευνοεί σοβαρές επενδύσεις αλλά όχι τις αρπαχτές.

Σε ότι αφορά τη Βοιωτία το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον οι λίμνες Υλίκη – Παραλίμνη, το σύστημα του Βοιωτικού Κηφισού, η καταβόθρα Αλιάρτου και κυρίως ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, δηλαδή ο μισός περίπου νομός είναι περιοχή natura, άρα το φυσικό περιβάλλον είναι η προίκα του νομού.

Επιπλέον στην περιοχή μας εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ο Εθνικός Φορέας Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Ο Φορέας μέσα από αρκετές δυσκολίες κατάφερε να κατακτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης  με τη τοπική κοινωνία, τη τοπική αυτοδιοίκηση, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους επιχειρηματίες. Κατάφερε να προβάλλει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και να εκπαιδεύσει εκατοντάδες μαθητές.

Τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα. Τοπικότητα στη Διαχείριση, κατακτήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος, κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, περιφρονούνται και απαξιώνονται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα των όποιων επενδύσεων.

Για άλλη μια φορά το μοντέλο της δημοκρατικής αποκέντρωσης κι ανάπτυξης, προσκρούει στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για τις εξυπηρετήσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Ενώνουμε τη φωνή μας:

·       με τη φωνή των περιβαλλοντικών οργανώσεων,

·       των αποπεμπόμενων Φ.Δ.Π.Π. που ο υπουργός κ. Χατζιδάκης δε καταδέχτηκε να συναντήσει,

·       με τους δημοκρατικούς πολίτες που ανησυχούν,

·       με όλους όσους ονειρεύονται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης σε επαφή με τη φύση.

Οι καιροί εξάλλου επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη Ζωή μας αλλιώς.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ




via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/2YAbIHq
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη