Εξορθολογισμός της αγοράς ακινήτων λόγω υγειονομικής κρίσης – Γεραπετρίτης: Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν

Εξορθολογισμός της αγοράς ακινήτων λόγω υγειονομικής κρίσης – Γεραπετρίτης: Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν

Η πανδημία επηρέασε και την αγορά ακινήτων όπου ήδη διαφαίνονται οι πρώτες αλλαγές. Πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να μειώσουν το μίσθωμα, άλλοι επιστρέφουν στην παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι αγοραπωλησίες με θελκτικές τιμές.

Οι πρώτες μειώσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές στις περιοχές που τον προηγούμενο χρόνο τα ενοίκια είχαν εμφανίσει ραγδαία αύξηση όπως ο Νέος Κόσμος, η Νέα Σμύρνη, το Γκύζη, το Παλιό φάληρο και η Άνω Γλυφάδα.

Μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για εξορθολογισμό της αγοράς, που είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του χρόνου αλλά επιταχύνθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Έτσι στην Κυψέλη, περιοχή που μπήκε εσχάτως και στον χάρτη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα ενοίκια που είχαν αυξηθεί κατά 30% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πλέον εμφανίζουν μείωση από 8% έως 18%.

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Θησείο και η Ακρόπολη που θεωρούνται κορυφαίοι προορισμοί για βραχυχρόνια μίσθωση, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων επιλέγουν να περιμένουν, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη.

Αυτοί που όπως όλα δείχνουν θα συναντήσουν λιγότερες δυσκολίες στην ανεύρεση στέγης θα είναι οι φοιτητές και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Όχι όμως με διετή ή τριετή συμβόλαια, αλλά με συμβόλαια που θα διαρκούν μία σεζόν 3, 6 ή 8 μηνών. Ήδη η πλατφόρμα airbnb έχει διαμορφώσει ειδική κατηγορία για μεσοπρόθεσμη ενοικίαση.

Αυξήσεις αναμένονται στις παραθαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 200 χλμ. από την Αττική, σε περιοχές δηλαδή όπως η Ανάβυσσος και το Πόρτο Ράφτη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να μην μετακινηθούν με πλοίο. Όσον αφορά την πώληση ακινήτων, υπάρχει μια μικρή πτώση τιμών αλλά οι αγοραπωλησίες έχουν ουσιαστικά παγώσει.

Γ. Γεραπετρίτης: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν, «πιθανότατα φορολογική» η ενίσχυση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απώλεσαν μέρος των μισθωμάτων τους, θα αποζημιωθούν, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση θα είναι «πιθανότατα φορολογική».

«Είναι προφανές ότι μέριμνα της Πολιτείας είναι ότι εκείνοι που επιβαρύνθηκαν, δυσανάλογα αρκετές φορές, από το κόστος αυτής της πανδημίας, θα αποζημιωθούν», απάντησε στο ερώτημα που του τέθηκε για να προσθέσει, «ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για το κομμάτι το οποίο απώλεσαν από τα μισθώματά τους, δηλαδή το 40% για εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση, θα έχουν μίας μορφής ενίσχυση».

Η ενίσχυση αυτή «θα είναι πιθανότατα φορολογική και η οποία θα δίνει ανάσα σε σχέση με τα εισοδήματά τους».

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Επικρατείας βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την κοινωνική συστράτευση απέναντι στον κορονοϊό: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια υπήρχε επιμερισμός του κόστους από όλους τους φορείς, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τις τράπεζες, από το Δημόσιο, από τους εργαζόμενους, από τις επιχειρήσεις. Αυτού του τύπου η κοινωνική συστράτευση μας οδήγησε στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα», επεσήμανε.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2yI1F93
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη