Σχετικά με αξιοποίηση του Ξεριά Λαμίας


Σχετικά με αξιοποίηση του Ξεριά Λαμίας

Η Ξεριάς Λαμίας είναι ο αρχαίος Αχελώος της Λαμίας. Σαν χείμαρρος έχει δυο αφετηρίες, η πρώτη με τα γάργαρα και καθαρά νερά ξεκινάει από Νεοχώρι Δομοκού. Η δεύτερη αφετηρία με το θολό νερό ξεκάνει από την περιοχή της του μοναστηρίου της Αντίνιτσας. Η δυο χείμαρροι συναντιούνται Νότια της Δίβρης , στην σιδερένια γέφυρα.

Η περιοχή γύρω από τον Χείμαρρο του Ξεριά είναι ο πιο κοντινός παράδεισος της Λάμιας και σφύζει από άγρια ζωή. Στην περιοχή υπάρχουν κάθε είδους ντόπια και αποδημητικά πουλιά , αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβοί, κάθε είδους φίδια και πολλά ακόμη άγρια ζώα . Επίσης υπάρχει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα , πολλά είδη δέντρων, θάμνο, βότανα, λουλούδια και αγριολούλουδα.

Εκτιμούμε ότι η περιοχή πρέπει να παραμείνει όπως είναι. Η καλύτερη αξιοποίηση που θα μπορούσε να γίνει είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών όλων των βαθμίδων και χρησιμοποίηση της περιοχής σαν χώρος άθλησης και πεζοπορίας. Από εκεί και πέρα εκτιμούμε ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση της περιοχής θα είναι καταστροφική για την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Με την κρίση του Κορονοϊού οι παρατηρήσεις της ομάδας μας σχετικά με την προσαρμογή του κόσμου στην άγρια φύση είναι οι παρακάτω .

Υπήρξε μεγάλη προσέλευση περιπατητών από τους οποίους οι περισσότεροι σεβαστήκαν το φυσικό περιβάλλον την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Κάποιοι περπατώντας άνοιξαν ξεχασμένα μονοπάτια , άνοιξαν νέα μονοπάτια σε περιοχές που είχαν κλείσει η δημιούργησαν καινούργια. 

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η ευγένεια των νέων παιδιών που αμέσως δέχτηκαν τις υποδείξεις μας για το που θα πάτωνε τα σκουπίδια η που θα αφήνουν τα αυτοκίνητα τους.

Υπήρξαν όμως και κάποιοι οι οποιοι αδιαφορούσαν για τα πάντα. Πάρα τις υποδείξεις μας έφερναν τα αυτοκίνητα τους, στο παλιό υδραγωγείο, το πάρκαραν εκεί και έκλειναν τον δρόμο.
Επίσης κάποιοι άναψαν φωτιά μέσα σε δασώδη περιοχή.

Άλλοι πέταγαν τα πλαστικά ποτήρια του καφέ και τα μπουκάλια του νερού μέσα στο νερό του χειμάρρου.

Οι περισσότεροι περιπατητές την περίοδο της κρίσης του Κορονοϊού ήταν ευγενέστατοι και έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που σημαίνει ότι ο κόσμος πια είναι έτοιμος να δεχτεί την άγρια φύση στην καθημερινότητα του

Περιβαλλοντική ομάδα προστασίας του Ξεριά Λαμίας

Νεότερη Παλαιότερη