Τα γερμανικά Πάνστερ εισέβαλαν στην Ελλάδα με βενζίνη από τον Στάλιν…

Οι οικονομικές σχέσεις της ναζιστικής Γερμανίας με την Σοβιετική Ένωση χρονολογούνταν λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ωστόσο εντάθηκαν μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ρίμπεντροπ – Μολότοφ και των συμπληρωματικών μυστικών πρωτοκόλλων, το 1939 και μιας συνακόλουθης συμφωνίας του 1940.

Η «μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα», βάσει των συμφωνιών προμήθευσε τον εταίρο της Χίτλερ με κρίσιμες πρώτες ύλες χάρη στις οποίες η ναζιστική Γερμανία μπορούσε να ξεπεράσει τον συμμαχικό ναυτικό αποκλεισμό και να μπορέσει να εξαπολύσει τις εκστρατείες της στη Δύση μα και στα Βαλκάνια.

Οι Σοβιετικοί του  Στάλιν προμήθευσαν τον δολοφόνο Χίτλερ με πετρέλαιο, μαγνήσιο, χαλκό, νικέλιο, χρώμιο, βαμβάκι, σιδηρομεταλλεύματα, πλατίνα, ξυλεία, αγροτικά προϊόντα και σιτηρά. Στο διάστημα 1939-41 η Σοβιετική Ένωση παρέδωσε στη ναζιστική Γερμανία τα εξής:

– Πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου: 941,7 χιλιάδες τόνοι

– Σιτηρά: 1.611 χιλιάδες τόνοι

– Μετάλλευμα μαγνησίου: 165 χιλιάδες τόνοι

– Φωσφορικά άλατα: 202 χιλιάδες τόνοι

– Χρώμιο: 23,4 χιλιάδες τόνοι

– Πολλές χιλιάδες τόνοι άλλων προϊόντων και μεταλλευμάτων

Τα σοβιετικά προϊόντα στέλνονταν στη Γερμανία μέσω της κατεχόμενης Πολωνίας. Παράλληλα οι Σοβιετικοί επέτρεψαν την διέλευση προϊόντων προοριζόμενων για τη Γερμανία από τα σύνορά τους με το Ιράν, τον Αφγανιστάν και το κράτος μαριονέτα της Ιαπωνίας, το Μαντσουκούο.

Επίσης οι Σοβιετικοί προμηθεύτηκαν για τους ίδιους, υποτίθεται, πολύτιμο καουτσούκ το οποίο όμως πούλησαν στους Γερμανούς, ενεργώντας ως μεσάζοντες. Συνολικά η ΕΣΣΔ παρέδωσε στη Γερμανία 14,3 χιλιάδες τόνους καουτσούκ.

Παράλληλα οι Σοβιετικοί επέτρεψαν στους Γερμανούς να χρησιμοποιήσουν ναυτική βάση δυτικά του Μούρμανσκ, την περίφημη «Βόρεια Βάση». Επέτρεψαν επίσης την χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού για τα γερμανικά εμπορικά σκάφη αλλά και για τα γερμανικά επιδρομικά, όπως το Komet, ώστε να αποφεύγουν τα βρετανικά πολεμικά.

Η Γερμανία προμηθεύτηκε το 70% των κρίσιμων για την πολεμική της παραγωγή μαγνησίου, χρωμίου και πλατίνας από την «μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα των λαών». Επίσης η ΕΣΣΔ κάλυψε το 100% των γερμανικών εισαγωγών σε σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Τα τρία τέταρτα των σοβιετικών εξαγωγών πετρελαίου και δημητριακών κατέληξαν στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, όπως επίσης τα 2/3 των σοβιετικών εξαγωγών βάμβακος και το 90% των σοβιετικών εξαγωγών ξυλείας.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να λεχθεί ότι οι Γερμανοί κατάλαβαν την Ευρώπη και την Ελλάδα με τα Πάντσερ τους χρησιμοποιούν σοβιετικά καύσιμα, τρώγοντας σοβιετικά τρόφιμα…



from History-point.gr https://ift.tt/2LEBfb2
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη