Γιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, κρατάει σε συνταξιοδοτική ομηρία τους συμπατριώτες μας από τη Βόρεια Ήπειρο και τον Πόντο



Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την Εθνική Σύνταξη των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο  Γιώργος Μουλκιώτης, στην ομιλία του, επεσήμανε τα εξής:

  • Ο νόμος Κατρούγκαλου, μεταξύ πολλών απαράδεκτων διατάξεων, προέβλεπε τη μείωση της εθνικής σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους συνταξιοδότησής ενός ασφαλισμένου.  
  • Οι συμπατριώτες μας από τη Βόρεια Ήπειρο και τον Πόντο ήρθαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και πήραν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς το 1998 και άρα είναι αντικειμενικά αδύνατη η προβλεπόμενη συμπλήρωση 40 ετών διαμονής στη χώρα μας.
  • Η Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει δεσμευτεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά με τον Πρωθυπουργό να καταργήσει τη μείωση της Εθνικής Σύνταξης των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,  όταν θα έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, δυστυχώς δεν το έπραξε. Και συνεχίζει να μην το πράττει, με την προσχηματική επίκληση του covid 19  και παραπέμποντας στις καλένδες
  • Οι Βορειοηπειρώτες και οι ομογενείς από τον Πόντο,  δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους Έλληνες και συνεχίζεται η ανισότητα τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παύει να είναι σύμπτωση. Αποτελεί απρόκλητο εμπαιγμό. 


Ο Υπουργός, στην απάντησή του, ανέφερε ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης για τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  και τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ισχύει, όμως είναι δικαίωμα της Κυβέρνησης να αποφασίσει για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος. 

Τέλος, όπως τονίζει ο Γιώργος Μουλκιώτης, «ο Υπουργός αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στην εθνική αντιπροσωπεία. Ήταν αόριστος και ασαφής. Είναι ξεκάθαρο ότι για την Κυβέρνηση, δεν αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των συμπολιτών μας από την Βόρεια Ήπειρο και τον Πόντο. Με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζει το επικοινωνιακό της έργο, με τις κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις».  

ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/2ZPaqsJ
Νεότερη Παλαιότερη