Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ): «Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λεηλατούν την περιουσία των Ελλήνων»

Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ): «Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λεηλατούν την περιουσία των Ελλήνων»

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες» δηλώνει ο κος Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης και στέκεται στο πώς: « οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν στήσει ένα μονοπώλιο στην Ελλάδα και στην ουσία ληστεύουν, λεηλατούν την περιουσία των Ελλήνων και το λέω με όλη την ειλικρίνεια και την έννοια των λέξεων.» Ο κος Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής μίλησε στο περιφερειακό πρόγραμμα τριών σταθμών (ΕΡΤ Ορεστιάδας, ΕΡΤ Κομοτηνής και ΕΡΤ Καβάλας).

Ο κος Ιλχάν Αχμέτ στο βήμα της Βουλής

Όπως εξηγεί ο Βουλευτής της Ροδόπης πριν την κατάθεση της ερώτησης προηγήθηκε έρευνα πάνω σ' αυτό το θέμα για το ισχύον καθεστώς στις χώρες μέλη της Ε.Ε.. «Πήραμε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού γιατί έγιναν καταγγελίες και καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία παρά την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, έχει τις ακριβότερες χρεώσεις internet ανά μήνα. Αν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 12 ευρώ το μήνα πάγιο έχοντας απεριόριστο internet στην Ελλάδα το αντίστοιχο με τις ίδιες προδιαγραφές πάει στα 60 ευρώ το μήνα, άρα έχουμε εξαπλάσια δαπάνη.» δηλώνει ο κος Ιλχάν Αχμέτ. Παράλληλα, εξηγεί ότι η αγορά στην Ευρώπη είναι ανοικτή, μπορούν να μπουν κι άλλες εταιρείες , για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. «Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρούμε ότι για τις τρεις μεγάλες εταιρείες υπάρχει ένα τέτοιο νομικό, θεσμικό πλαίσιο που δεν αφήνει την αδειοδότηση ελεύθερη, να μπουν δηλαδή κι άλλες εταιρείες εύκολα στην αγορά και μάλιστα οι δύο από τις τρεις εταιρείες να κάνουν και κοινή χρήση λειτουργίας μειώνοντας περισσότερο το κόστος.»

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της Ροδόπης που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού «Οι εκπρόσωποί τους είχαν τρια επιχειρήματα: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, λίγοι άνθρωποι, λίγοι συνδρομητές. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο για μας. Η γεωγραφική μορφή είναι τέτοιας που ανεβάζει το κόστος. Και ότι υπερκαλύπτεται η χώρα από αυτά τα δίκτυα. « Και τα τρια αυτά καταρρέουν τόσο στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Υπάρχουν χώρες με πολύ λιγότερο πληθυσμό και τα κέρδη είναι πάρα πολύ υψηλά.» σημειώνει ο κος Ιλχάν Αχμέτ και υπενθυμίζει ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τις εταιρείες , τους είχε ζητήσει να μην κάνουν πολλές χρεώσεις, τελικά έκαναν ελάχιστες μειώσεις οι οποίες σε ένα μήνα εξαφανίστηκαν. «Με λίγα λόγια δεν άκουσαν ούτε τη σύσταση του Πρωθυπουργού, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με συστάσεις. Και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αν και ο Υπουργός πήρε τη δέσμευση από τις εταιρίες ότι θα παράσχουν περισσότερο internet ούτε κι αυτό έγινε από όλες. Μόνο μια και παροδικά.»
Πρέπει να φέρει άμεσα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νομοθετική Ρύθμιση που να δουλεύει προς τη σύσταση κι άλλων εταιρειών δηλώνει ο κος Ιλχάν Αχμέτ προσθέτοντας πως έτσι θα υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός, θα μπορούν και άλλες εταιρείες να μπουν στην αγορά προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες και να πέσουν οι τιμές. Προσθέτει δε πως θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν, μια ανώτατη τιμή, όπως υπάρχει στην Ευρώπη και προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. «Δεν μπορεί η κάθε εταιρεία να ορίζει το πάγιο, τα δεδομένα, όπως ορίζει και να καταχρεώνει τον κόσμο» τονίζει προτείνοντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την αισχροκέρδεια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται μια Ψηφιακή Ελλάδα, πώς θα γίνει αυτό με ένα ακριβό internet. Και στην σταθερή τηλεφωνία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο internet αλλά σήμερα πείτε μου εσείς ποιος δεν κάνει χρήση των δικτύων των κινητών και ποιος πηγαίνει στο σπίτι, μόνο από το σπίτι, να κάνει τις δουλειές του, όλοι με ένα tablet, ένα κινητό και ένα lap top κάνουν τις δουλειές του.»
Από τη θέση του Τομεάρχη της Ψηφιακής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ ζητά άμεσα η Κυβέρνηση να σκύψει πάνω σε αυτό το ζήτημα και να σταματήσει να προστατεύει αυτές τις εταιρείες. «Να μας εξηγήσει το λόγο. Δεν μπορεί από την μια να ζητάμε για τη χώρα μια ψηφιακή Επανάσταση και από την άλλη να υπάρχουν αυτές οι χρεώσεις και αυτή η κατάσταση. Δεν τα λέμε με αντιπολιτευτικό λόγο μόνο, αλλά υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που πρέπει να τηρείται.» τονίζει προσθέτοντας πως «Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, ο λαός, έχει δικαίωμα χρήσης του internet ελεύθερα και με το χαμηλότερο κόστος, όπως και ο Γερμανός, ο Ελβετός κ.α.»
Φώτο: Ιλχάν Αχμέτ συνέντευξη-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2zNuvor
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη