Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Ροδόπης: «Το Πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε ένα σχολείο της αγοράς»

Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Ροδόπης: «Το Πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε ένα σχολείο της αγοράς»

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνσης Εκπαίδευσης σήμερα στις 13:00 αποφάσισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες». Με ανακοίνωσή του καλεί σε συμμετοχή την ΕΛΜΕ, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, τους Συλλόγους γονέων και όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας περιέχει μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, το οποίο σημαίνει σαφή χειροτέρευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές. Μειώνεται ο χρόνος που θα αναλογεί σε κάθε μαθητή σε κάθε ώρα. Περιέχει ρυθμίσεις σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου οι οποίες παραβαίνουν κάθε παιδαγωγική αρχή για την λειτουργία του νηπιαγωγείου, που προβλέπει παιγνιώδεις δραστηριότητες σ΄αυτό.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες» και σημείωσε πως «περιέχει ποινές για αναπληρωτές, περιέχει κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών μέσω ενός νέου συστήματος κατηγοριοποίησης και αξιολόγησης το οποίο πολύ θυμίζει την τρομοκρατική αξιολόγηση του 2013, η οποία απορρίφθηκε σύσσωμη από τον εκπαιδευικό κλάδο, περιέχει διάφορα άλλα ζητήματα που κατά τη γνώμη μας οδηγούν όσο στο σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών , αλλά σε ένα σχολείο της αγοράς.»

Ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες»

Σύμφωνα με τον κο Μακρυγιάννη το δεύτερο επίδικο αφορά τη λεγόμενη τροπολογία της κάμερας για την οποία έγινε πολύς ντόρος. «Η τροπολογία αυτή δεν αφορά μόνο την κάμερα, μετατρέπει την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση μέσω κάμερας σε μορφή τυπικής εκπαίδευσης το οποίο είναι τελείως αντιπαιδαγωγικό και μάλιστα επ αυτού εκφράστηκαν και επιστημονικοί φορείς.» δηλώνει αρχικά και σημειώνει ότι: «Δεν είναι δυνατόν να νοείται ότι είναι το ίδιο πράγμα η Εκπαίδευση μέσω βίντεο και κάμερας με την δια βίου ζωντανή Εκπαίδευση της Τάξης. Δυστυχώς για το Υπουργείο φαίνεται πως είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υποψιαζόμαστε ότι θα υπάρξουν πολλά τμήματα την επόμενη χρονιά , ειδικά σε απομακρυσμένες νησιωτικές ή και ορεινές περιοχές, τα οποία θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικό και θα τους λέει το Υπουργείο κάντε Εκπαίδευση από βίντεο ή από κάμερα. Φοβόμαστε για την κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά και για την τυπική έστω ισότητα των εκπαιδευτικών μέσα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Φανταστείτε παιδιά που θα κάνουμε μάθημα με κάμερα κι άλλα δια ζώσης προφανώς δεν θα έχουν τις ίδιες συνθήκες.» Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου το δεύτερο ζήτημα με την τροπολογία για τις κάμερες είναι τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων. «Η Υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , όπως αποδείχτηκε, όμως, δεν είχε δοθεί άδεια. Αντιθέτως, η Αρχή είχε συστήσει στην Υπουργό να κάνει συγκεκριμένη έρευνα πριν πάει να νομοθετήσει και μάλιστα η Αρχή αυτή, το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε. Υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών διότι δεν υπάρχει ψηφιακό μέσο που να είναι τελείως ασφαλές. Πρέπει να υπάρχουν οι συνεναίσεις όλων όσοι συνεργάζονται σ΄αυτή την ψηφιακή διαδικασία, αλλά και η ασφάλεια ότι δεν θα κλαπούν δεδομένα το οποίο δεν είναι κάτι εφικτό.»

Το τρίτο ζήτημα αφορά στην καθαριότητα των σχολείων στο περιβάλλον της επιδημίας. «Παρατηρούμε ότι προφανώς οι ανάγκες της καθαριότητας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να καλυφθούν σήμερα με το υπάρχον προσωπικό. Πάγιο αίτημα δικό μας και των καθαριστριών είναι η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων και η επιπλέον πρόσληψη ώστε οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα να μπορούν να καλυφθούν μόνιμα και πάγια χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να υπάρχει κάθε φορά η ανασφάλεια για τις εργαζόμενες, αν θα βρίσκονται τον επόμενο χρόνο στο χώρο δουλειάς τους ή όχι; Αυτό το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό στο περιβάλλον της Πανδημίας.»
Φώτο: Μακρυγιάννης Στέφανος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2XakgT9
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.