Γιάννης Σαρακιώτης: «Στα λόγια η στήριξη του Πρωθυπουργού προς τους Δικηγόρους – Πότε θα υλοποιηθεί επιτέλους η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, κ.κ. Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας;»


Με αναφορά του προς το Προεδρείο της Βουλής, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης έθεσε υπ’ όψιν των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών την επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, μέσα από την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για την παντελή έλλειψη στήριξης από μεριάς της Κυβέρνησης προς το δικηγορικό κόσμο. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αναφοράς, τονίζεται ότι, παρά το ότι έχει εξαγγελθεί στις 2 Απριλίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οικονομική ενίσχυση των 800,00 ευρώ προς τους δικηγόρους, αυτή ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ επιπλέον, ζητείται η απαλλαγή ή μείωση στο χαμηλότερο συντελεστή του Φ.Π.Α. στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ, η ένταξη του συνόλου των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρων καθώς και η μη καταβολή ή αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.

Η παραπάνω κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, έρχεται σε συνέχεια της από 19/3/2020 ερώτησης με θέμα: «Μέτρα στήριξης δικηγόρων», της από 23/3/2020 ερώτησης με θέμα: «Αμοιβές δικηγόρων που παρέχουν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος», της από 8/4/2020 αναφοράς με θέμα: «Ενίσχυση του επαγγελματικού κλάδου των δικηγόρων με το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ», της από 11/5/2020 ερώτησης με θέμα: «Καταβολή νέου επιδόματος 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες για την επιστροφή τους στην οικονομική κανονικότητα». 

Τέλος, κατά την από 18/5/2020 συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε ειδική αναφορά στον αποκλεισμό των νέων δικηγόρων από το θεσμό της παροχής νομικής βοήθειας στις ποινικές υποθέσεις, με τη νομοθέτηση του αριθμού των δέκα (10) τουλάχιστον παραστάσεων. 
Νεότερη Παλαιότερη