-->

Δώρα Νάτσιου: "Κοινὸς γάρ ἐστιν οὐρανὸς πᾶσιν βροτοῖς"


12-05-2020:"Κοινὸς γάρ ἐστιν οὐρανὸς πᾶσιν βροτοῖς" ( Ίδιος είναι ο ουρανός για όλους τους ανθρώπους, Ευριπίδης, 480-406 π.Χ).

Εδώ και μερικές μέρες οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κανονικά στη θέση τους στα σχολεία τους και κατά την άποψή μου πράττουν άριστα. Ωστόσο, πολλοί Γονείς, Συνδικαλιστές (του σκότους) αλλά και απλοί πολίτες αυτού του τόπου εξακολουθούν να εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους και την δυσαρέσκειά τους για την συγκεκριμένη απόφαση περί επιστροφής στην Κανονικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς υιοθετήσαμε την Σύγχρονη και Ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως διδασκαλία για να βοηθήσουμε τους Μαθητές μας καθόλη την διάρκεια του επιβεβλημένου εγκλεισμού και ορθώς πράξαμε, αφού είναι μία εφαρμόσιμη διδακτική λύση Ανάγκης. Όμως, όλοι, όσοι υπηρετούμε στον Εκπαιδευτικό χώρο, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Τηλεκπαίδευση δεν δύναται να αντικαταστήσει το δια ζώσης μάθημα στην σχολική αίθουσα, την ανθρώπινη επικοινωνία, την ζεστασιά, αλλά -αντίθετα- ενδεχομένως η μακροχρόνια υιοθέτησή της δυσχεραίνει την Κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Οι μαθητές οφείλουν να βρίσκονται στο Φυσικό τους περιβάλλον, που είναι αυτό του Σχολείου, όχι να γυρνούν άσκοπα στους δρόμους, τις πλατείες ή στα άδεια -την ημέρα τουλάχιστον- προαύλια...

Επίσης, υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος, την οποία δυστυχώς παραβλέπουμε: Ποιοι μαθητές τελικά επλήγησαν περισσότερο από το κλείσιμο των σχολείων; Μα φυσικά, τα παιδιά που οι οικογένειές τους ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που οι γονείς τους δεν έχουν το χρόνο, τα χρήματα ή και τις γνώσεις να τα βοηθήσουν, που ακόμη σέβονται και αναγνωρίζουν την προσπάθεια του Εκπαιδευτικού και περιμένουν να τα (υπο)στηρίξει παντί τρόπω. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μαθητές στα σχολεία μας, δεν είναι όλα παιδιά εύπορων οικογενειών που οι γονείς μπορούν να τα στηρίξουν είτε οι ίδιοι είτε παρέχοντάς τους ενδεχομένως βοήθεια έξωθεν. Ο Εκπαιδευτικός όμως είναι και Παιδαγωγός, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και κυρίως αυτά που αισθάνεται ότι τον έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δουλεύουμε με Όλους τους Μαθητές και για Όλους τους Μαθητές.

Τέλος, οι μαθητές των Βόρειων χωρών επιστρέφουν σταδιακά στα σχολεία τους, ας προτρέψουμε κι εμείς τα παιδιά μας να επιστρέψουν στον Φυσικό τους χώρο, εκπαιδεύοντάς τα στην νέα πραγματικότητα. Θέλουμε τους Γονείς συναρωγούς στο έργο μας, δίπλα μας, όχι απέναντί μας για το καλό των παιδιών μας, της Παιδείας μας, της Κοινωνίας μας.

Η λύση είναι ΜΙΑ: η εκπαίδευση όλων μας στην νέα κανονικότητα όχι η εκούσια απομάκρυνση από αυτή. Ας περιορίσουμε τις λοιπές κοινωνικές εξόδους και συναναστροφές στο ελάχιστο και ας προτάξουμε την ομαλή μετάβαση όλων μας στα Σχολεία μας, στην μικρή Κοινωνία μας.

Από το Blogger.
-->