Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με φορείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Φθιώτιδας


Στο πλαίσιο των συναντήσεων-τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της Φθιώτιδας συνεχίστηκε χθες το απόγευμα, 29/5/2020, ο διάλογος με φορείς του πρωτογενή τομέα παραγωγής, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων, συλλόγων κτηνοτρόφων, ομάδων παραγωγών, κλπ επαγγελματικών συλλόγων του χώρου. 

Η συνάντηση οργανώθηκε από κοινού με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή αντίστοιχων φορέων της Βοιωτίας. 

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μέρος ο βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής Σταύρος Αραχωβίτης, Ο υπεύθυνος Οικονομίας-Οικονομικών της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Σκορίνης, ο βουλευτής Φθιώτιδας και μέλος της Κ.Ε.Α ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, ο συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Φάνης Κουρεμπές,  τα μέλη της Κ.Ε.Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Βέττας, Αποστόλης Καραναστάσης, Σακελλάρης Βαγγέλης  και μέλη της Ν.Ε Φθιώτιδας.

Οι φορείς παρουσίασαν, ο καθένας από μέρους του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αυτός ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.  Αναφέρθηκαν αναλυτικά στα διαχρονικά προβλήματα του χώρου αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, λόγω πανδημίας και σημείωσαν τη μη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός πλάνου απορρόφησης των μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετων, το οποίο και θα μπορούσε να δώσει ανάσα επιβίωσης στον κλάδο. Ταυτόχρονα  στηλιτεύτηκε από μέρους τους η στάση της κυβέρνησης για την απουσία μέτρων στήριξης των παραγωγών και συνεταιρισμών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και διαβίωσης. Τέλος, οι παραγωγοί δήλωσαν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης τηλεδιάσκεψης και ζήτησαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσουν πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ουσιαστική υποβοήθηση του τομέα στο σύνολό του.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε, την προκλητική απουσία έστω και μιας αναφοράς στον πρωτογενή τομέα, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος της ΝΔ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σημείωσε πως η Κυβέρνηση, εκτός από το να μοιράζει λεφτά στα κανάλια, επί της ουσίας δεν έχει διαθέσει επιχορηγήσεις στους κλάδους αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα παρουσίασε στοιχεία από τη δραστηριότητα του ΥΠΑΑΤ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Γιάννης Σαρακιώτης από την πλευρά του, παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει και τις παρεμβάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου, αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό κ. Βορίδη για τις υπέρογκες αυξήσεις του ΕΛΓΑ στις ελιές Καλαμών και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχει θέσει υπόψη της Κυβέρνησης τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, χωρίς όμως να λαμβάνει ικανοποιητικές απαντήσεις, γεγονός που καταδεικνύει τη διάθεση της ΝΔ να μη στηρίξει  αυτό το κομμάτι της Οικονομίας της χώρας. 

Από μέρους των πρώην βουλευτών Δ. Βέττα, Απ. Καραναστάση τέθηκε η αναγκαιότητα ενός συγκεκριμένου και υλοποιήσιμου προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα, ενώ από μέρους του συντονιστή της Ν.Ε Β. Σακελλάρη και μελών της Ν.Ε παρουσιάστηκαν οι προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ και  κατατέθηκε η πρόταση για  ανανέωση του ραντεβού με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης όταν αυτά ολοκληρωθούν, η οποία έγινε αποδεκτή.

Τέλος κατατέθηκε στους φορείς το αναλυτικό πρόγραμμα - πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» το οποίο περιλαμβάνει τις προτάσεις για ένα γενναίο και κοστολογημένο πακέτο παρεμβάσεων για το επόμενο 4μηνο οι οποίες θα ενισχύσουν και θωρακίσουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα με βασικά στοιχεία τα παρακάτω: 

•           χορήγηση και στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης (Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί - για παράδειγμα αλιέας παντρεμένος  με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€ θα λάβει 3.200 € μέχρι και τον Σεπτέμβρη).

•           στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης

•           ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών

•           ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.

•           μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%

•           επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)

•           το Κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» μέσω ειδικού προγράμματος απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου.

•           αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Νεότερη Παλαιότερη