Κορονοϊός: Πότε και πού γίνεται το τεστ - Τα ύποπτα συμπτώματα

Photo: pexels

Στο ερώτημα πώς πού και πότε μπορεί ένας πολίτης να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής του για την πανδημία στη χώρα.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σημείωσε πως «μέχρι σήμερα το απόγευμα συζητούσαμε την ολοκλήρωση των διαγνωστικών κριτηρίων», καθώς «υπάρχουν κάποιες υποκατηγορίες στις οποίες ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί συνολικά η Επιτροπή».

Ποιοι μπορούν να ελεγχθούν

Πέραν αυτού, οι νέες οδηγίες αφορούν στον «έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού, δηλαδή τα συμπτώματα που ξέρουμε όλοι:

τον πυρετό,

το βήχα,

τη δύσπνοια

συν τα περαιτέρω που σας ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα, τις μυαλγίες, τον πονόλαιμο, την διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης, τον πονοκέφαλο». «Συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο», συνέχισε.

Μέσω ΕΟΔΥ ή θεράποντος γιατρού η διαδικασία

Ο ιατρικός έλεγχος «μπορεί να γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό», διευκρίνισε ο ίδιος ακολούθως.

Επίσης, «αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε χαρακτηριστικά πως «οποιοσδήποτε άνθρωπος με συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο αυτό σαν ύποπτο για την νόσο, θα ελέγχεται», σύμφωνα με τη νέα οδηγία. Αναφορικά με «τις επαφές του (σ.σ. του ελεγχόμενου ως ύποπτου κρούσματος), αυτές θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός. Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στην ειδική γραμμή 1135.



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/35B8FAx
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη