Γιάννης Σαρακιώτης: «Στην Ευρώπη οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στηρίζονται, ενώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στην καταστροφή»


Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και εκπροσώπους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της επιχείρησης, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που ουσιαστικά την οδηγεί σε πτώχευση, τη διαχρονική και μεθοδική απαξίωση της από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και για τις μελλοντικές προκλήσεις αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης. 

Στη συζήτηση από πλευράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, μετείχαν κορυφαία στελέχη, όπως η πρώην Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τσίπρας, η Βουλευτής Βοιωτίας, κα Γιώτα Πούλου και ο Βουλευτής Ευβοίας, κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης.  

Από την πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος, μετείχε ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Στερεά Υπεροχής», κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας, Ευβοίας και Βοιωτίας, οι Πρόεδροι, κα Σοφία Ανεστοπούλου και κ. Δημήτρης Μούντριχας ενώ από πλευράς του Εργατικού Κέντρου Βοιωτίας, ο Ταμίας και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Καραγιάννης. Από την πλευρά των εργαζομένων, μετείχαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, κ. Ανδρέας Κορέντζελος, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, κ. Γεώργιος Κάζας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Μεταλλείου της Εύβοιας, κ. Ξενοφώντας Αγγελάτος, το Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Λάρυμνας, κ. Δημήτρης Καραμέρης και ο Γενικός Γραμματέας των Μεταλλωρύχων, κ. Σαμαράς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την απόγνωση και την αγανάκτησή τους για την τωρινή κατάσταση της εταιρείας, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που έφεραν στη Βουλή τα Υπουργεία Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Οικονομικών το Φεβρουάριο του 2020. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκαν σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα χρονική περίοδο με κυριότερα, την αβεβαιότητα και την αγωνία τους σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, το γεγονός ότι ο εκκαθαριστής αρνείται την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε δεκάδες εργολάβους που συμβάλλονται με την εταιρεία, τη μη αποζημίωση των εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ υπενθύμισαν και την πρόσφατη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, γεγονός που κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναλγησία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την εταιρεία και τον κόσμο της εργασίας. 

Από τη μεριά τόσο του κ. Σαρακιώτη, όσο και των λοιπών Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έγινε μνεία στις συλλογικές προσπάθειες που κατεβλήθησαν την προηγούμενη περίοδο. Ειδικότερα, τονίστηκε το γεγονός ότι, η στάση ευθύνης που επέδειξαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν τα στοιχεία που διατήρησαν όρθια την εταιρεία και ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτή, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Παράλληλα, τόνισαν ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως μέλημα αυτής της Κυβέρνησης δεν είναι η προάσπιση του δικαιώματος στις “περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές” που υπόσχονταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και των δικών της παιδιών, όπως αποδείχθηκε και προσφάτως, στην περίπτωση του νομοσχεδίου που εισήχθη προς ψήφιση από τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη, το οποίο ανάμεσα σε άλλα αυξάνει τις μηνιαίες αμοιβές των “golden boys” στα 8.134 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπήρξε δέσμευση για ένταση των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα ζητούν από την Κυβέρνηση να εγγυηθεί τη διατήρηση του συνόλου των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς την επιχείρηση. Τέλος, καλούν την Κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών και ειδικότερα τον τρόπο που σήμερα αντιμετωπίζουν τις εθνικής – στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνουν τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη διάσωση των εθνικής σημασίας επιχειρήσεων. 


Νεότερη Παλαιότερη