Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Βοιωτίας: Οι μαθητές με αναπηρία είναι αόρατοι για το Υπουργείο Παιδείας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν σχεδόν κάνει καμιά αναφορά στους μαθητές με αναπηρία, «σαν να είναι αόρατοι». Συντηρεί δομές και προγράμματα που δεν διασφαλίζουν την υποχρεωτική προσβασιμότητα. Απαξιώνει τις όποιες θετικές αλλαγές έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ).

Θεσμοθετεί ένα σχολείο που απέχει πολύ:

από το «σχολείο για όλους»
από τη φιλοσοφία της συμπερίληψης
από τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις της εξατομικευμένης υποστήριξης κάθε μαθητή και μαθήτριας 
από τις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας 
από την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων 
και την κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών όλων των μαθητών.

Οι προωθούμενες αλλαγές:

εντείνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών  με αναπηρία, που είναι και οι πιο ευάλωτοι, (6,3% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού)
συντηρούν την ανησυχία για την απουσία ολοκληρωμένης και σαφούς νομοθεσίας, στρατηγικής και διάθεσης πόρων για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση
πλήττουν ευθέως το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, (άρθρο 47),
δεν περιλαμβάνουν καμιά πρόβλεψη για τα ανύπαρκτα προγράμματα εκπαίδευσης, τα σχολικά βιβλία και την ελλιπέστατη υλικοτεχνική υποδομή των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό και για την απαξίωση που επιφυλάσσει στην ειδική αγωγή και απαιτούμε την απόσυρσή του.

Το εκπαιδευτικό κίνημα υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο, ένα σχολείο πλήρως προσβάσιμο, δημοκρατικό, δημιουργικό, διεκδικεί το «Σχολείο για Όλους.

Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ, 
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


via Η Λαλιά της Ρούμελης https://ift.tt/3bcmKW0
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη