COVID-19: Μελέτη επιβαιώνει οσφρητικές διαταραχές σε ασθενείς με τη νόσο

COVID-19: Μελέτη επιβαιώνει  οσφρητικές διαταραχές σε ασθενείς με τη νόσο

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από Πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19.

«Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικα τεστ και ανίχνευσε διαταραχές όσφρησης σε 64% των ασθενών. οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 
Πρόσθεσε ότι «Για την εκπόνηση της μελέτης, πραγματοποιήθηκε ποσοτικοποιημένος έλεγχος οσφρητικής λειτουργίας σε 22 ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, μέσω του πιστοποιημένου και σταθμισμένου τεστ Q-SIT. Επιπλέον, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια με σκοπό την διαπίστωση προϋπάρχουσας οσφρητικής δυσλειτουργίας πριν την εκδήλωση της νόσου COVID-19 ή άλλων διαταραχών (όπως ρινική συμφόρηση) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή τους στον αντικειμενικό έλεγχο της οσφρητικής λειτουργίας. Τέλος, ο πληθυσμός συγκρίθηκε με υγιή πληθυσμό αναφοράς, σταθμισμένο ως προς την ηλικία και το φύλο, ο οποίος είχε ελεγχθεί προ της πανδημίας».

Περισσότερα στο News4health.gr 



via Ειδησεις https://ift.tt/3ggVAkT
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη