Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές - O Τσιόδρας παραμένει στενότατος συμβουλός μου

Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές -  O Τσιόδρας παραμένει στενότατος συμβουλός μου

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα μιλά αυτή την ώρα συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το αν σκέπτεται εκλογές ή ανασχηματισμό ο πρωξυπουργός ήταν σαφής: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές».

«Αποθέωσε» Τσιόδρα ο πρωθυπουργός

«Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα πίστευε στις αρχές σχετικά με την έξαρση κορονοϊού ο κ. Τσιόδρας. Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός για τα σχολεία. «Θα φτιάξουμε ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στο ερώτημα «ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή», απάντησε:

«Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown».

«Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει» αποκάλυψε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό».

«Σώσαμε ζωές με τα μέτρα»

Αμφιταλαντεύτηκα μόνο μια μέρα. Ήταν βέβαιο πως θα πάμε στο lockdown και αποφάσισα να πάμε νωρίτερα και όσο καλύτερα γινόταν. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Και το ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας".

Έβρος: «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν»

Ο κ. Μητσοτάκης οταν ρωτήθηκε από την Μ. Ζαχαρέα για το τί συνέβη με τον φράχτη του Εβρο. «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές. Η κοίτη του Εβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Εβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Εβρου που ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα. Σε ερώτηση αν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη απάντησε «όχι, όχι». Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα όσα ακούστηκαν σε εκνευρισμό της Τουρκίας από το χτίσιμο του φράχτη και διεμήνυσε ότι ο φράχτης θα γίνει.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει όμως όλοι να λάβουμε υπόψη ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν» τόνισε , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας» «Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα». Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας.

O πρωθυπουργός, ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

Για το άνοιγμα των δημοτικών

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες (αν δεν άνοιγαν) είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Πρόσθεσε δε πως οι ανισότητες εμβαθύνονται με τα κλειστά σχολεία. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

Στο 5-10% η ύφεση

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να εκτιμήσει το πού θα «κάτσει» η ύφεση στη χώρα στην μετά-κορονοϊό εποχή. Αρκέστηκε να πει ότι υπολογίζει μεταξύ 5-10% την ύφεση. Οπως είπε από τις επισκέψεις του στην αγορά, όπως το πρωί στον Πειραιά συνάντησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην Ευρώπη συζητούν για πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα προστεθούν στα 24 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο απολύσεων.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις αρκεί να μην αναλωθούμε σε πλειοδοσία ανέξοδων παροχών. «Δεν πιστεύω ότι στον τουρισμό θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή» Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι Μάρτιο-Απρίλιο είχαμε μηδέν τουρισμό. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε είπε για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι θα πάμε στην απόλυτη καταστροφή καθώς «δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία για να είναι πιο ευέλικτοι και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».


Ειδησεις https://ift.tt/3ghP2Cm
Νεότερη Παλαιότερη