Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Φθιώτιδας: Καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία την 1η Ιούλη


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 11 π.μ., καλεί τους αγρότες της περιοχής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Φθιώτιδας.

Παράλληλα η ΟΑΣΦ δίνει συνέχεια στον αγώνα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Ανθήλης, απαιτώντας την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, καθώς και τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε αγρότες της Ελάτειας για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΟΣΔΕ, πραγματοποιεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Λαμία την Δευτέρα 6 Ιουλίου και στις 11 το πρωί.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΑΣΦ αναφέρει τα εξής:

Συντονισμένοι στην απόφαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συμμετέχουμε στις πανελλαδικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να αλλάξει, για να καλύπτει όλες τις καταστροφές που προκαλούνται από κλιματικές συνθήκες (καύσωνας, παγετός κλπ.), φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.), από φυσικούς εχθρούς (αγριογούρουνα, ρόδινο σκουλήκι, δάκος κλπ.), μύκητες, βακτήρια σε όλα τα στάδια της παραγωγής των προϊόντων, ώστε να αποζημιώνονται και να προστατεύονται 100% οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Συγκεκριμένα ο καύσωνας του Μάη έχει αρνητική επίδραση στην καρπόδεση της ελιάς (ακαρπία) σε περιοχές όπως η Λάρυμνα, το Μαρτίνο, η Μαλεσίνα, η Σπαρτιά, οι Μύλοι, Παλιοκερασιά, οι Ράχες (ορεινές περιοχές). Όμως μπορεί και σε άλλες περιοχές του Δ. Στυλίδας η εξέλιξη μέχρι την τήξη του πυρήνα να μην είναι καλή και να υπάρξει καρπόπτωση του ελαιόκαρπου.

Καταστροφές σε σιτηρά, καλαμπόκια, ρεβίθια κ.ά. από υπερπληθυσμούς αγριογούρουνων σε όλη τη Φθιώτιδα.

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες το 2020 στην περιοχή της Ξυνιάδας, να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για την επανασπορά της μηδικής. Υπόψιν είναι απλήρωτες οι αποζημιώσεις από πλημμύρες τέλους 2018-αρχές 2019 στους αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής.

Είναι γελοίο να ισχυρίζονται ότι ζημιές στην παραγωγή δεν προβλέπονται να καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι εισφορές του ΕΛΓΑ και οι βιοπαλαιστές αγρότες εισπράττουν τις αποζημιώσεις τους μετά από 14-16 μήνες, με ευκολία και αμεσότητα αποζημιώνονται και χρηματοδοτούνται επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι.

Παράλληλα με την προστασία-ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων ζητάμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός - οι αγρότες καταστρεφόμαστε.

Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα η κυβέρνηση.


Απαιτούμε:



  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Καλούμε τους αγρότες της Φθιώτιδας τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και ώρα 11.00π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία.

Μετά το πετσόκομμα των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων (50-54%) σειρά έχουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Με «επιστημονικά» κριτήρια και όχι με κριτήριο την παραγωγή του βαμβακιού ανά στρέμμα εδώ και τρεις μήνες δεν πληρώνουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Στην περιοχή της Ελάτειας για εκπρόθεσμες δηλώσεις με ευθύνη του Α.Σ. Αταλάντης οι αγρότες πληρώνουν ποινές 20-25% στα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε να δίνονται χωρίς ποινές, πρόστιμα και προσαυξήσεις, «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, τα δικαιώματα των μικρομεσαίων αγροτών.

www.902.gr
Νεότερη Παλαιότερη