Διπλασιασμός μεταναστευτικών ροών σε ένα 24ωρο στον Έβρο – Έγιναν 400 απόπειρες εισόδου

Διπλασιασμός μεταναστευτικών ροών σε ένα 24ωρο στον Έβρο – Έγιναν 400 απόπειρες εισόδου

Την Τρίτη καταγράφηκε διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, σε διάστημα 24 ωρών, απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 400 παράτυπους μετανάστες. Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Παράλληλα, αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500-1.000 ατόμων μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και στο Λιμενικό. Τις τελευταίες δύο ημέρες, από το Λιμενικό βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από πληροφορίες για μετακίνηση σημαντικού αριθμού μεταναστών προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο, την Κω, το Φαρμακονήσι και αλλού.

Η εικόνα που μεταδίδουν τα τέσσερα εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο) που περιπολούν στα σύνορα υπό την ομπρέλα του Frontex, δεν είχε επιβεβαιώσει την Τετάρτη τους φόβους των στελεχών του Λιμενικού.

Περισσότερο καθησυχαστικοί εμφανίζονται αξιωματούχοι από κεντρικές υπηρεσίες και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς αποδίδουν την αύξηση των ροών στην εποχικότητα του μεταναστευτικού φαινομένου και όχι σε μια οργανωμένη προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αυξήσουν την πίεση στα σύνορα, όπως εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στο Ανατολικό Αιγαίο οι απόπειρες παράτυπων μεταναστών να καταπλεύσουν με βάρκες σε ελληνικά νησιά ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 3 με 4. Διαπιστώνεται η χρήση μεγαλύτερων σκαφών από τα κυκλώματα των διακινητών – πιθανόν για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αυξήσουν κατά 10 με 15 άτομα τον αριθμό των διακινούμενων ανά δρομολόγιο.
Στη Λέσβο υπήρξαν περιστατικά που οι διακινούμενοι μετέφεραν κρυμμένη στα πόδια τους και δεύτερη μηχανή έτσι ώστε μετά την καταστροφή της πρώτης από άνδρες του Λιμενικού (πρακτική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα) να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Δίωξη κατά αστυνομικών

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε εις βάρος δύο αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων, οι οποίοι σε καταδίωξη άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος με παράτυπους μετανάστες τραυματίζοντας δύο απ' αυτούς. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στον ορεινό όγκο κοντά στο Σουφλί.

Ο Σύρος οδηγός του οχήματος δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών που αποπειράθηκαν να τον ελέγξουν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καταδίωξη. Οι 13 Αφρικανοί μετανάστες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ενώ οι δύο αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έως τη δίκη τους που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Ο διακινητής αντίθετα κρατείται και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή.

Ομιλία Σχοινά

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στον ρόλο του Frontex και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, μετά την εμπειρία του 2016 αστυνομεύει καλύτερα τα σύνορά της.

«Η Frontex του 2016 δεν συγκρίνεται με την Frontex του σήμερα. Εχει ενισχυθεί με αρκετούς φρουρούς ήδη και θα ενισχυθεί με 10 χιλιάδες συνολικά. Η εμπειρία μας στον Έβρο έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντανακλαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε ο κ. Σχοινάς. Τέλος, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική μετανάστευσης.


Ειδησεις https://ift.tt/2UuyqxW
Από το Blogger.