Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει κινητικότητα στα σύνορα με τον Έβρο, όλα υπό έλεγχο

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει κινητικότητα στα σύνορα με τον Έβρο, όλα υπό έλεγχο

Οι πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης (03.06.2020) έκαναν λόγο για κινητικότητα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παρακολουθείται.

«Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο»

Το βράδυ της Τετάρτης, το πρακτορείο IHA μετέδωσε ακόμη και εικόνες από μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν το ποτάμι. Άλλα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πούλμαν που ξεκινούν από την Αδριανούπολη.

«Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εξήγησε ότι παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν.

«Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμώντας πως η πολύ ισχυρή αποτρεπτική λογική και δυνατότητα στη θάλασσα και η πανδημία συντέλεσαν στον μικρότερο αριθμό μεταναστών.

«Βλέπουμε μικρές ομάδες που θέλουν να περάσουν το ποτάμι»

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ο Π. Χαρέλας, πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν ομάδες να κινούνται κοντά στα σύνορα αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς.

 «Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», τόνισε και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ».

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε.

Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο Π. Χαρέλας είπε πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση, τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας, να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Το βράδυ της Τετάρτης, οι αναφορές για την κατάσταση στον Έβρο ήταν πολλές και στα τουρκικά ΜΜΕ. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ έδειξε και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Μετά την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν επιπρόσθετα τα τουρκικά ΜΜΕ.


Ειδησεις https://ift.tt/3gPCwKB
Από το Blogger.