Γιώργος Κοτρωνιάς: Ας βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας


ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το ποδήλατο είναι ένα σύγχρονο και οικολογικό μέσο μετακίνησης και αναψυχής.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια την χρήση του ποδηλάτου και το έχουν εντάξει στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Εμείς στην Ελλάδα, το 2000, με την καθιέρωση της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο (πρωτοπόρος η Λαμία), ξεκινήσαμε την συστηματική του ένταξη στις πόλεις μας και έχοντας το καλό παράδειγμα των Θεσσαλικών πόλεων, δημιουργήσαμε το Δίκτυο των Ελληνικών πόλεων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατο και κατασκευάσαμε πρότυπους ποδηλατόδρομους.

Κυρίως όμως, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, που ήθελε όλες τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, προσπαθώντας συγχρόνως να εμπεδώσουμε τον σεβασμό του ποδηλάτη μέσα στην καθημερινή αστική κυκλοφορία.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και ως Πρόεδρος του Δικτύου των Ελληνικών πόλεων για τη «Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατο» θέλησα να εντάξω το ποδήλατο στην καθημερινότητα της Λαμίας και κατασκευάσαμε, ως Δημοτική Αρχή, 8,5 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και μάλιστα με πολύ προηγμένες προδιαγραφές με στόχο την ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η ένταξη του ποδηλάτου δεν έχει σχέση μόνο με τον σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων (οι οποίοι διέρχονται σίγουρα από σημεία κοινού ενδιαφέροντος των πολιτών δηλ. στάδια, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Κλειστό Γυμναστήριο, σχολεία κλπ) αλλά κυρίως έχει σχέση με την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών, οι οποίοι κάποτε θα πρέπει να απελευθερωθούν από την συνήθεια της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και να εντάξουν το ποδήλατο, όχι μόνο στην αναψυχή τους, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Ας είναι η σημερινή μέρα μια μέρα ευαισθητοποίησης και ανάδειξης των ευεργετικών αποτελεσμάτων της χρήσης του ποδηλάτου στην υγεία μας και στο περιβάλλον μας και ας συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την επέκταση της χρήσης του ποδηλάτου στη ζωή μας και στην εργασία μας.

Νεότερη Παλαιότερη