Βασίλης Σπεράντζας

Στο σχολείο ήμουν κακός μαθητής, μάλλον από αδιαφορία. Στα 16 μου χρόνια, κάποια τυχαία γεγονότα, μ' έσπρωξαν ν' αρχίσω να ζωγραφίζω. Γνώρισα τότε τον ποιητή Ν. Καββαδία και την αδερφή του Τζένια. Αυτοί οι άνθρωποι, καθώς και η ανηψιά τους η Έλγκα, με μύησαν στην τέχνη και ειδικά στην ζωγραφική, όπου φαίνεται οτι είχα κάποια κλίση. Τότε η ζωή μου σαν να απέκτησε κάποιο νόημα. Θυμάμαι, καθόμουν νύχτες ολόκληρες και ζωγράφιζα, με μελάνια σε χαρτί του μέτρου, σε σημείο που οι γονείς μου ανησυχούσαν, μήπως πάθω τίποτε. Φυσικά, το σχολείο πήγε κατά διαόλου και ευτυχώς που κατάφερα να το τελειώσω, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα μου. Μόλις τέλειωσα το σχολείο, έφυγα για το Παρίσι που το ονειρευόμουν σαν έναν παράδεισο, με την εφηβική μου φαντασία. Όταν βρέθηκα στην πραγματικότητα, κατάλαβα οτι δεν ήταν όλα τόσο ιδανικά. Παρ' όλη, βέβαια, την αρνητική και απάνθρωπη πολλές φορές πλευρά του, το Παρίσι πολλά μου προσέφερε. Για χρόνια δούλεψα στην Ecole des Beaux Arts, όπου αργότερα δίδαξα και λιθογραφία, που πολύ αγάπησα και που επέδρασε πολύ στο ζωγραφικό μου έργο.
Το πήγαινε-έλα στην Ελλάδα, με βοήθησε να διατηρήσω επαφή με τις^ρίζες μου και να εμπνευστώ από βυζαντινές τοιχογραφίες, απ' την λαϊκή τέχνη και άλλες μορφές έκφρασης, της πιο πρόσφατης ελληνικής πραγματικότητας. Έτσι, με τις δυτικές επιδράσεις που δέχτηκα στο Παρίσι, όπως αυτές του Picasso και του Chagall, πιστεύω ότι η ζωγραφική μου βρέθηκε, κατά κάποιον τρόπο, σ' ένα σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης, κάτι που εκφράζει νομίζω την ελληνική μου καταγωγή, στην τέχνη εννοώ. Βλέποντας, εγώ ο ίδιος, αναδρομικά τα έργα μου, διαπιστώνω ότι υπάρχει μια άρρηκτη συνέχεια, από τότε που άρχισα να ζωγραφίζω σαν έφηβος, μέχρι σήμερα που συμπληρώνεται σχεδόν μισός αιώνας ζωγραφικής δημιουργίας. Ο πυρήνας μένει αναλλοίωτος και μόνον τα εξωτερικά χαρακτηριστικά εμπλουτίζονται, τελειοποιούνται ή μεταλλάσσονται σε κάτι παρεμφερές, που δεν προδίδει το πνεύμα συνέχειας και συνέπειας του κόσμου που θέλω να εκφράσω και που με αντιπροσωπεύει. (Β. Σπεράντζας)

ΠΛΟΕΣ VΙΙΙ PLOES ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΙΝΑ ΑΝΔΡΟΣ 2002 ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ


from ανεμουριον https://ift.tt/32qkvKD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη