Μπάχαλο με τις αλλαγές στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Μπάχαλο με τις αλλαγές στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Αναστολή του νόμου που θέτει σε ισχύ τη χορήγηση αντιβιοτικών αποκλειστικά με ιατρική συνταγή αποφασίστηκε τελικώς, όπως αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ανακοινώσει την έναρξη της ισχύος του.

Στον αέρα μένει, όπως φαίνεται, ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ιατρικής συνταγής, ο οποίος θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Το πρωί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανακοίνωσε την εφαρμογή του νόμου, εκφράζοντας ικανοποίηση για την εξέλιξη, καθώς στόχευε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΙΣ.

Θεωρητικά, λοιπόν, από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Ωστόσο, με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Συλλόγου Απ. Βαλτά τον ενημέρωσε πως λόγω τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων ο νέος τρόπος διάθεσης δεν θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα. Η ΗΔΙΚΑ δεν προσαρμόστηκε και οι γιατροί και οδοντίατροι που εντάσσονται στη διαδικασία δεν έχουν ενημερωθεί. Θα υπάρξει, δε, σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, «σε επικοινωνία της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πρόβλημα του Νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών βάσει του Νόμου 4675/2020 (Άρθρο 18), λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι). Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση».

Πηγή: www.news4health.gr


Ειδησεις https://ift.tt/37iA5fi
Νεότερη Παλαιότερη