Η ιστορία της οδού Ναυαρίνου στη Λαμία - Ένα ιστορικό σοκάκι στην καρδιά της πόλης


  Είναι παλιά οδός και βρίσκεται στην ''καρδιά'' της Λαμίας. Αρχίζει απ' τα σκαλάκια των αποχωρητηρίων της πλατείας ''Ελευθερίας'', τέμνει την ''Ανδρούτσου'' (η οποία στο σημείο εκείνο ανεπίσημα λέγεται ''Ναυαγών'') και απολήγει στην ''Καραϊσκάκη'', στο σημείο, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ψησταριές της πόλης. 


Η οδός ''Ναυαρίνου''.

Το όνομα δόθηκε στην οδό το 1028 επί δημαρχίας Ιωάννου Μακρόπουλου για να τιμηθεί ο ιστορικός λιμένας της Πύλου, το Ναυαρίνο, όπου το 1827 έγινε η ομώνυμη ναυμαχία, η οποία ήταν καθοριστική για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής: ''Οδός αρχόμενη από νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας ''Ελευθερίας'', εμπορικόν κατάστημα Καραπατάκη μέχρι συναντήσεως μετά οδού ''Καραϊσκάκη'' ονομασθήτω οδός ''Ναυαρίνου''. Στην οδό αυτή σήμερον βρίσκονται τα περισσότερα ουζερί της εποχής εκείνης.

πηγή: ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1852-1998) ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, από το ιστορικό αρχείο του kaliterilamia.gr

επιμέλεια άρθρου: Βασίλης Μιχαλάκης

kaliterilamia.gr

Νεότερη Παλαιότερη