ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΥΤΗ

Στις 9 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο του Cambridge απονέμει στον Σεφέρη
τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Φιλολογίας. Ο Σεφέρης βρίσκεται ακόμη στο Λονδίνο στη θέση του πρεσβευτή. Τα Ημερολόγιά του με τίτλο «Μέρες», που άρχισαν να γράφονται το 1925, σταματούν την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου του 1960 («Μέρες Ζ’»). Την ίδια χρονιά γράφει για τον Κάλβο («Δοκιμές» δεύτερος τόμος) με αφορμή τη μετακομιδή των οστών του στην Αθήνα.

Τo 1960 «σημαδεύει» τον Οδυσσέα Ελύτη
με ένα βαρύτατο διπλό πένθος - χάνει τη μητέρα του και τον αδελφό του Κωνσταντίνο -, ένα σημαντικό διπλό εκδοτικό γεγονός - κυκλοφορεί το «Εξι και μία τύψεις για τον Ουρανό» ενώ στη Γερμανία εκδίδεται επιλογή ποιημάτων του με τίτλο «Korper des Sommers» - και μια διάκριση: του απονέμεται το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. «...Τι λαχτάρες αλήθεια και τι χλευασμούς εδέησε να περάσω, με το λίγο του όρκου στα δύο μάτια και τα δάχτυλα έξω από τη φθορά. Τέτοιες χρονιές - α, ναι - θα ’ταν που εργαζόμουν να γίνει τόσο τρυφερό το απέραντο γαλάζιο!» (από τις «Εξι και μία τύψεις για τον Ουρανό», εκδ. Ίκαρος).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1960 ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997


from ανεμουριον https://ift.tt/3dmIe3w
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη