ΙΝΓΚΜΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΝΚ (Ingbert Brunk)

Γεννήθηκε το 1960 στο Dannenberg, στη Βόρεια Γερμανία. Σπούδασε Γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (1980 – 1985) και ως φοιτητής ακόμη επισκέφθηκε την Ελλάδα και ήρθε σε επαφή με την μοναδική διάφανεια και πολυχρωμία του Ναξιώτικου μάρμαρου. Εγκαταστάθηκε στη Νάξο αμέσως μόλις πήρε το πτυχίου του και έκτοτε, εδώ και 35 χρόνια δουλεύει στο νησί αποκλειστικά με αυτό το υλικό. Πηγή έμπνευσης είναι συχνά το ίδιο το μάρμαρο για το οποίο διατείνεται ότι «αποτελεί τη μετουσίωση του φωτός σε ύλη».
Αφετηρία της δουλειάς του είναι η θεώρηση ότι η τέχνη διαμορφώνει μία συνθήκη, που επιτρέπει στον άνθρωπο να μπαίνει σε άλλα ψυχικά και πνευματικά επίπεδα. Δουλεύει καθημερινά, και πιστεύει ότι έχει νόημα να δουλεύει «μόνο στον συγκεκριμένο τόπο, στην καρδιά του Αιγαίου κάτω από το κυκλαδίτικο φως».
Η λιτότητα, η τελειότητα της επεξεργασίας, η ανάδειξη της μοναδικής πολυχρωμίας και η κρυσταλλική διαφάνεια του μαρμάρου είναι θέματα που τον απασχολούν συνεχώς.
Καθ’ όλη την διάρκεια της δημιουργικής του πορείας διαπραγματεύεται και δουλεύει πάνω στην έννοια του χρόνου, από υπαρξιακή σκοπιά. Οι μαρμάρινες βάρκες, οι σταυροί, οι κινήσεις, οι σπείρες, είναι μία προσπάθεια συνομιλίας του με την κυκλικότητα του χρόνου, τη σχετικότητά του, το αμείλικτο που εμπεριέχει.
Έχει συμμετάσχει εδώ και 30 χρόνια σε δεκάδες εκθέσεις και συμπόσια γλυπτικής σε όλη την Ευρώπη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει, εργάζεται και εκθέτει τα έργα του στο ατελιέ του στον Αζαλά, στην ανατολική πλευρά της Νάξου, σ’ ένα τοπίο άχρονο, σχεδόν ανέπαφο από την εξέλιξη, όπου έζησαν και δημιούργησαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες.

 

The post ΙΝΓΚΜΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΝΚ (Ingbert Brunk) appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/37PeZFD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη